Ik belijd — mi konfesas (2e plaatsing)

0
404
de eerste plaatsing is verwijderd op 19 juli 2006
———————————————- 

Wat welletjes en wat weetjes van een oude blogger.

Het wordt onderhand tijd eens terug te kijken naar de ontwikkelingen, die zich hier de laatste maanden hebben »afgespeeld«.

Je begint met een blanco weten !
Het enige, dat aanwezig is, wordt soms – en al langere tijd – als last ervaren.
>>Ga maar schrijven, dat is goed voor je<<!, zegt een psycho therapeut.
Dertien jaar eerder, op het afscheidsfeest (!) van mijn actieve levensfase, kreeg ik de raad mee
>Het enige wat je nu nog kunt doen, om wat te presteren (en daar werd natuurlijk »geld verdienen« mee bedoeld) dat was schrijven. Nee, dit is geen veronderstelling van míj, want er werd bij gezegd:
>Maar je moet wel wachten om het te laten uitgeven, tot na je 65e !<
Nu, ik ben al mijn hele leven gedrild om te gehoorzamen, op diverse gronden, dus toog ik aan het werk. Soms vlot, soms lastig. Ik leerde en ervoer, dat het geen loos gezegde is, dat een kunstenaar alleen kan presteren, wanneer de inspiratie aanwezig is. Wat had ik dan, als niet-kunstenaar, niet nodig, om wel wat op papier te krijgen ?
Een goede typemachine (niet die uit Amsterdam!), maar die had ik al vanwege mijn grote aantal correspondenties. En wat een geluk, dat ik al in de zeventiger jaren een collega had, die me in de richting van computers stuurde. En niet alleen om wille van »de zaak«, hoewel ik er later wel mijn volledige pensioenrechten aan kon ontlenen. Ik werd namelijk nog twee jaar extra gevraagd vanwege de ervaringen, anders was ik »weg-gereorganiseerd«!

Maar dit voorjaar werd ik door een goede vriendin op het spoor gezet van de mogelijkheid tot bloggen. Wa ‘s dat nou weer ? Ik kwam er al heel snel achter en het idee lokte wel.
Maar welk een treurnis !!!!

Bij het inrichten van mijn blog, wat ik ook deed, verschafte mijn browser met een vastgelegde achtergrond en daar mocht ik op typen !
Ik zag een langgerekt honingraat van vakjes en als je daar wat op aan tikte, dat ontstonden er wat hexa-getallen, die dan kennelijk een kleur moesten voorstellen. Maar ik kon me aan de hand daarvan niets voorstellen. Nou ja, dan maar zo. Niets is perfect, zeiden ze vroeger al in het Latijn. En ik vond het eigenlijk al erg leuk, ik kreeg de eerste reacties, die nog positief waren ook! Maar de onvolmaaktheid van de presentatie bleef wel knagen.

De oplossing werd aangedragen door mijn beste vriend Pasquale, met wie ik een innige liefde deel, zijn vaderland, Italië. Hij zette me digitaal op het spoor van een andere browser, Opera, en zie, wat gebeurt ?
Het scherm komt kleurrijk tot leven en ik kan mijn hart en nog veel meer ophalen. Mijn liefste vriendin en zeg-maar pleegdochter had mij bewegende en bewogen wenskaarten gestuurd vanwege het nieuwjaar (van toen) 2006 en deze passen wonderwel bij mijn titel »»de Afloop««. Geven de zij-beelden de mannelijke afloop weer, die van de titelkolom zijn meer de vrouwelijke representanten.
De naamkeuze zelf is uitsluitend beïnvloed door de schat van betekenissen, die het woord AFLOOP kunnen worden toegewezen.

En dan denk jij, lieve lezerd en lezerin, dat ik »die ander« gelijk maar heb »weggegooid«?
Nou, nee hoor. Dat kan helemaal niet.
Want wat bleek ?
Wat ik in de ene niet kan, lukt me in de ander wel. En wat me in de ene wel lukte, blijkt in de ander niet!! Is dit nu het leuke van Internetten ???

Wanneer ik een nieuwe blog wil plaatsen en dan via Opera invoeren, dan staat het hele spul als een grote »kledderboel« op een hoopje. Dus ga ik naar de Moeder-brouser en gebruik daar de invoer. Loop nog even de gewenste opmaak langs en voer hem daar in.  Dan naar Opera, even opfrissen en het geheel staat er, zoals IK wil ! Maar ja, dat kostte natuurlijk wel leergeld.

Door wat jaren internetten minder onwijs geworden dek je je in tegen misstanden, die je in die jaren al heb moeten ondergaan.
Het Blogse waarschuwt, dat je moet blijven invoeren en anders…. ! Dus type ik mijn blogs eerst in mijn al meer dan 20 jaar vertrouwde WordPerfect. Dan is het in ieder geval een tekstdocument. Maar ja, die WP is ook niet eeuwig en nog al eens aan wijzigingen onderhevig. Daarbij steeds minder vriendelijk voor de nederlandse gebruiker, die er eerder wel door werd verwend.  En daar heb ik dan het volgende op gevonden.

Je zorgt dat jouw documenten in de >>-.pdf<< modus worden opgemaakt. En Adobe blijkt tot nog toe een standvastige factor. En jawel, dan krijg je het weer !
Je moet terug naar de Moeder-brouwser, om deze »overzet« mogelijk te maken. Doe je dat in de Opera, dan gaat het hele spul >naar de kleedkamer<, zal ik maar zeggen.

Zo worden beide in ere gehouden en wanneer ik minder zou moeten bloggen, of er helemaal mee zou moeten uitscheiden, dan is er altijd nog wel eens wat na te lezen.
Lees maar eens na, wat ik bij »Herinneringen« heb kunnen vaststellen.

Toen deed zich nog iets voor.
Vanaf de tachtiger jaren kon ik wat vertelsels op het lint krijgen. De grote inspirator tot dit was het Esperanto. Zo heb ik, eigenlijk tot twee jaar geleden, alleen in het Esperanto mijn verhalen geschreven. Maar dat werd dan wel een verplicht nummer voor de tot nu toe uitsluitend nederlandse stukken in de blogs. En ik schafte mezelf zo de taak om alles nog eens in het nederlands over te doen. Een stuk werk, dat veel moeilijker is, dan ik dacht en dat velen zich kunnen voorstellen.
Daaruit blijkt dat iedere taal toch over (z’n) eigen expresiviteiten beschikt. En eigen eisen stelt. Maar wat geeft het ? Weer een andere, inspirerende bezigheid!

Toen – en tenslotte kwam de behoefte de schapen van de geiten te scheiden en de verhalen kregen een eigen blok: »BROOD«. Dan wordt iemand, die niet op mijn verhalen zit te wachten, er niet mee lastig gevallen.
Op beide is iedereen van harte welkom. Brood zal echter heel wat minder frequent bijgevuld worden. De oude voorraad slinkt en nieuwe inspiratie op dit gebied is moeilijker aan het worden.

En zo ben ik tevreden met Blogse tot nog toe, al zijn er natuurlijk wel kleine verbeteringen aan te brengen. Moeilijkheid is echter, dat ik dan soms niet weet, of »het« aan mijn computer ligt, of dat de blog-mogelijkheden vooralsnog uitgeput zijn ??
Zo ervaar ik als hinderlijk, dat wanneer ik naar een link ga – en dan later weer terug wil keren, het hele spul van het scherm verdwijnt en ik opnieuw moet inloggen.
Verder heb ik wel een oplossing gevonden voor een »inhoudsopgave« !
Ga naar het >log-overzicht<.
Kies >alles selecteren<
Kies >kopieren<
Ga naar je tekstverwekker.
Kies >plakken< en zo komt Kees weer klaar !