Hester van Dapperen maakte een spannend Spinoza-schilderij

0
665

Het dagelijks bezig zijn met Spinoza en Spinozana zoals op dit weblog gebeurt, kan sommigen een beperkt onderwerp lijken, maar dat is het bepaald niet. Juist doordat zovele filosofen en kunstenaars zich – soms of intensief – met Spinoza bezighouden, kom je met vele werelden en personen in aanraking.

Strepen-Spinoza van Hester van DapperenZo kwam ik een paar dagen geleden dit interessante Spinoza-schilderij van Hester van Dapperen tegen. Ik vroeg (en kreeg) direct toestemming om het op dit weblog te brengen.

Op de website van beeldend kunstenaar Hester van Dapperen lezen we als ondertitel: Conceptuele schilderijen. En de tekst: “In mijn beeldend werk ben ik geboeid door de mens in beweging, als mijn reflectie van de realiteit. Ik werk in concepten, een duidelijk idee ligt ten grondslag aan het werk. Vaak werk ik jarenlang aan een onderwerp, waarbinnen aldoor andere nuances ontstaan. Het is mijn verlangen om dieper te gaan dan de afbeelding.

Mijn doel is het onderliggende zichtbaar te maken, zoals bijvoorbeeld het belang, de rol van het gebruikte materiaal: de drager is soms transparant. Hierdoor ontstaat dieptewerking, met daardoor ontstane schaduwen. Het gebruik van pigmenten. Door zelf verf te maken van pigmenten bereik ik verrassender diepere tonen. Ik werk met textiele toevoegingen als patchwork, borduursels, gaten, hechtingen. Als mode ontwerpster bij Oilily, en conceptdesigner bij Mexx ben ik voorheen naast mijn beeldend werk, veel met textiel bezig geweest. Mijn inspiratie vind ik in de wijdse stedelijke omgeving van Amsterdam. De doeken hebben vaak een verborgen actuele maatschappelijke lading. Meerdere aspecten kunnen zich kenbaar maken aan de toeschouwer.”