Hermann Cohen (1842 – 1918) Zijn felle anti-Spinoza-houding onderwerp van nieuwe studie

0
422

Hermann CohenEr zijn al best wel veel studies gewijd  aan Hermann Cohen’s visie op Spinoza, vaak in samenhang met Leo Strauss’ kritiek op Cohen’s Spinozabeeld. Nu is een nieuwe studie aangekondigd over Hermann Cohen’s kijk op Spinoza.

Beate Ulrike La Sala, Mitarbeiterin Professur für Religionswissenschaft aan het Institut für Religionswissenschaft van de Universität Potsdam[cf. foto van hier], promoveerde in november 2010 – magna cum laude – tot doctor in de filosofie op een dissertatie die handelde over "Spinoza bei Hermann Cohen." Hermann Cohens Spinoza-RezeptionIn september 2012 zal dit als boek verschijnen bij Alber-Verlag in Freiburg: Hermann Cohens Spinoza-Rezeption.

Zal dit boek duidelijk gaan maken hoe en waarom de Cohen die op jonge, 25-jarige leeftijd zo positief over Spinoza was (zie dit blog), op hoge leeftijd zich zo fel tegen Spinoza keerde? Waarom die radicale wending? Hoe het kwam dat het “lichtend voorbeeld voor het moderne jodendom de ‘vader’ van datzelfde jodendom op de korrel nam” (David Janssens)?