HEERLEN, bijna nieuwe woonplaats

0
114

De toestemming voor het afsluiten van de hypotheek hoop ik deze weekl definitief te krijgen. En dan ga ik mijn geboortedorpje verlaten. 41 jaar van mijn leven woonde ik er. Mijn geboortehuis staat er ook nog.

Het was  de afgelopen dagen druilerig en koud. Dit past overigens wel bij de geschiedenis van mijn nieuwe woonplaats Heerlen, de mijnstad.

In de relatief jonge stad (1896) wordt er een dialect gesproken:Nederlands met vooral Duitse vervoegingen en stembuiging. De mijnbouw had tot gevolg dat er een gemêleerde bevolking groeide; Polen, Duitsers, Belgen kwamen hier naar toe voor werk.

 Na de mijnsluiting in de jaren zestig raakte een belangrijk deel van de bevolking werkeloos en dreigde er grote armoede. In pogingen om dat te voorkomen werd Heerlen in korte tijd gemoderniseerd. Overheidsdiensten werden naar Heerlen verplaatst en verschillende industrieën vonden er een standplaats.
De infrastructuur werd aangepakt. Nieuwe en hoge gebouwen werden neergezet, waardoor Heerlen aan Rotterdam doet denken. Veel groen waarmee zij de naam Parkstad tot de hare maakte.

Heerlen kent een bevolking die door de generaties
heen onder de grond heeft gewerkt, grote armoede en werkloosheid kende en uiteindelijke als een Phoenix herrees uit haar eigen as.
Een bevolking ook die niet met zich laat sollen. Een bevolking die ‘die regelgeving uit Den Haag' van oudsher
met veel scepticisme ontvangt. Je kunt er veel willen en veel doen maar je krijgt
er de mensen niet van hun plaats als ze dat niet willen. Heerlen is dé stad waar…………….

………….ik tot bloei hoop te komen.

De komende weken ga ik het druk krijgen. Ik hoop dat ik me daar goed doorheen weet te slaan!
Eea betekent dat ik waarschijnlijk wat minder jullie logs kan bezoeken.


_______________________________________________________