Harry Wolfson ‘The Philosophy Of Spinoza’ Volume I op internet

0
249

Vandaag ontdekte ik weer iets dat ik hier gaarne doorgeef.

De klassieker van Harry Austryn Wolfson: The Philosophy Of Spinoza Vol I & II (1934) is in de herdruk van Harvard University Press (1983) nog altijd te koop, maar staat nu (althans deel I) ook op internet. 

Hoe vaak zie je in de literatuur niet naar dit werk verwezen worden. Ikzelf beschik over een uitgave met de twee delen in één band van Meridon Books uit 1958.

Je kunt van alles op Wolfson (the late professor of Jewish Literature and Philosophy in Harvard University) tegen hebben, met name dat hij misschien iets teveel ernaar neigt Spinoza te reduceren in de richting van allerlei (laat) Middeleeuwse joodse filosofen, maar door zijn grote kennis van die literatuur is het wel een buitengewoon erudiet en kostbaar werk met een heel eigen 'inkijk' op Spinoza's achtergrond. 

Het eerste deel is ook op internet in diverse formaten te downloaden. In de vorm van scans, maar toch als tekstbestand te doorzoeken. De techniek staat voor niets, lijkt het. De betere bibliotheken en archieven beschikken tegenwoordig over programmatuur waardoor de scans die hun aanzien als scan blijven behouden, toch worden geconverteerd tot tekst en als tekst te doorzoeken en te kopiëren zijn.