goede maatjes

0
12

In Zuid-Limburg is de stichting Horizon actief. Deze stichting doet geweldig werk:

"Doordat men een vrijwilliger (maatje) koppelt aan een 'psychiatrische cliënt', wordt getracht  eenzaamheid en het maatschappelijke isolement te doorbreken. De bedoeling is om samen een keer per 14 dagen, in een één op één contact, allerlei ontspannende, alledaagse activiteiten ín de maatschappij te ondernemen.
Het gaat daarbij dus om een gelijkwaardig contact van mens tot mens"!!
180 koppels zijn er per 1-1-2009 actief.


Vandaag moest ik er zijn voor de evaluatie van een lezing die ik er in oktober 2008 hield. Dat ging toen over 'herstellen van een psychiatrische aandoening'. De aanwezige maatjes hadden mijn bijdrage erg hoog gewaardeerd. Zo hoog, dat de stichting me nog een keer wilde uitnodigen. 

ik voelde me natuurlijk erg gevleid.

Wat vóóral erg gewaardeerd werd aan mijn  lezing daar, was dat ik mensen erg geëmotioneerd had.
Vanuit de praktijk kan ik blijkbaar heel erg de beeldvorming over 'psychiatrische patiënten' ten gunste beïnvloeden. Laat dat nu net mijn bedoeling zijn…

In maart ga ik dan ook met plezier een avond voorbereiden over over het specialistische thema 'Smetvrees' en hoe invaliderend dat kan werken.
Normaliter geef ik daar vanuit mijn eigen ervaringen –  ik worstelde er 15 jaar zelf mee en nog steeds kan ik er met pozes last van hebben  – niet zo snel een lezing over. 
Maar voor deze uitermate nuttige Stichting maak ik een uitzondering.

En vanaf maart treed ik toe tot de redactie van het blad "Horizontaal"(klik hier)' dat stichting Horizon 4 maal per jaar uitgeeft voor hun vrijwilligers én medewerkers van GGZ-instellingen.

Vanaf juni 2009 gaan we dan een wervingscampagne – samen met nóg een collega-ervaringsdeskundige – starten om vrijwilligers te werven die één keer per 14 dagen 2 uur gezellig op stap willen met iemand die chronische psychiatrisch klachten heeft.

170 mensen met een beperking staan er op de wachtlijst. Dit jaar hoop ik er aan bij te dragen dat  15 nieuwe  vrijwilligers zich zullen aanmelden.

 *Nu zit ik me net te bedenken of ik niet wat maatjes kan vinden die me zouden kunnen verhuizen. Als t me uitkomt ben ik toch óók wel een 'psychiatrisch cliënt'Knipoog

_______________________________________________________