Gilles Deleuze (1925 – 1995) en Spinoza: de prins onder de filosofen

0
290

Een paar dagen geleden verscheen bij uitgeverij Boom dit Deleuze compendium, onder redactie van Ed Romein, Marc Schuilenburg en Sjoerd van Tuinen. Het eerste wat opvalt is de schitterende grafische verzorging van het boek (katernen genaaid, fraaie cover, mooie letter en bladspiegel etc.) – een genot om in handen te nemen en te lezen. Dit is in mijn ogen ook een belangrijk aspect van een boek; iets dat te vaak veronachtzaamd wordt.

Het belangrijkste is uiteraard de inhoud. Het boek bevat hoofdstukken van zo’n twintigtal auteurs. Deleuze is geen eenvoudige schrijver, maar wel een heel bijzondere denker. Goed dus dat er nu eindelijk voor ons taalgebied een gedegen boekwerk ligt dat de filosofie van Deleuze uitlegt en de vele facetten ervan laat zien.

Ik schafte me het boek aan vanwege de betekenis die Deleuze, samen met een paar andere Franse denkers, heeft gehad voor een nieuwe Spinoza-receptie.  Ik heb nog slechts een deel van het boek gelezen, ben ook niet van plan om een recensie van het boek te schrijven, wil alleen aandacht geven aan en geïnteresseerden hier op de hoogte brengen van de aandacht die het boek heeft voor Deleuze en ‘zijn’ Spinoza.