Gerhard Merz’ ‘archipittura’: De ordine geometrico (1990)

0
321

Bekijk de afbeelding op ware groottein 1990 had Gerhard Merz, die woont en werkt in Berlijn, in Galerie De Appel een kunstwerk ingericht dat architectonisch, door gebruik van rechte vlakken in een asymmetrische compositie en het gebruik van primaire kleuren, refereerde aan de principes van De Stijl en via deze naar Spinoza. De expositie van de Duitse kunstenaar Gerard Merz (1947) ‘archipittura’: De ordine geometrica,  ging van 12 mei — 24 juni 1990 in Galerie De Appel in Amsterdam.

Merz gaf er de voorkeur aan zijn werk – zijn ‘interventions in a given space’ – geen installaties te noemen, maar 'archipittura', een term uit het Italië van de jaren dertig waarmee een integratie van schilderwerk en architectuur in een strikte vorm gekarakteriseerd werd. (uit de convocatie). Dit archipittura-‘format’ volgde hij van 1988 tot 1994.

De verwijzing naar Spinoza in De Appel was trouwens wel heel uitdrukkelijk door het gebruik van de toevoeging aan de titel van de Ethica: Ordine Geometrico demonstrata (in meetkundige trant uiteengezet).