Geen stijl had wat Sebastien Valkenberg bakte van zijn vergelijking van GeenStijl met Spinoza

0
22

Toen ik een week geleden, op donderdag 24 januari, in Trouw het ‘opiniestuk’ van Sebastien Valkenberg, Trouws huisfilosoof, las, waarin hij de vooral kwetsende website GeenStijl, waaruit POW voortgekomen is, als de ware opvolger van de Radicale Verlichter zag, van – ja, met name genoemd – Adriaen Koerbagh en Benedictus de Spinoza dus, wiens naam vijfmaal in zijn stukje voorkwam, ontstond in mij woede en walging. (Ook Franciscus van den Enden en Wim Klever worden in het stukje vermeld). Ik liet mijn reacties wegebben en besloot geen ingezonden brief te schrijven en er zelfs geen blog aan te wijden. Sub specie aeternitatis is het uiteraard een rimpeling van niks. Negeren leek mij dan ook de juiste reactie.

Dat is in het algemeen ook mijn houding tegenover website’s als Geenstijl.nl, Jaap.nl, Frontaalnaakt.nl, Dagelijksestandaard.nl, en vele van dit type sites meer.

Maar intussen heb ik besloten om mijn normale gedrag in dezen voor één keer te doorbreken. Gisteren namelijk heeft Peter Breedveld, die enigszins vreemde aan de VU-werkzame vogel, zijn ingezonden brief die hij aan Trouw had gezonden op zijn website frontaalnaakt.nl gezet. En dat leverde heel wat reacties op. En Spinoza’s naam gaat ineens flink rond op twitter, n.a.v. dit alles.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik mij zeer kan vinden in zijn protest tegen wat op GeenStijl allemaal ten onrechte als “in de geest van Spinoza” te zien zou zijn. Het was dan ook werkelijk belachelijk wat Sebastien Valkenberg voor Trouw in elkaar had geflanst.

De VU-communicatiemedewerker en ‘Frontaal Naakt’-blogger Peter Breedveld eindigt zijn stukje met: “Ik heb geen filosofie gestudeerd en Spinoza begrijp ik maar half, maar ergens vermoed ik dat hij een andere samenleving voor ogen had dan eentje waar GeenStijl bepaalt wat er wel en niet gezegd en geschreven mag worden.”

Hij heeft gedaan wat ik misschien eigenlijk had moeten doen, maar ja in zulk vaarwater als dat van de genoemde sites wil ik met mijn blog liever niet terecht komen. En daarom volsta ik met er hier op te attenderen en weer snel over te gaan tot mijn eigen orde van de dag.