Franse publicatie over Carl Gebhardt

0
293

Regelmatig heb ik gezocht naar en mij verbaasd over het ontbreken van een monografie over Carl Gebhardt, de uitgever van de eerste 'kritische' complete werken van Spinoza én schrijver van diverse studies over Spinoza en Spinozisme. Ik vind zo'n monografie almaar niet. Naar aanleiding van het speuren naar informatie voor mijn blog over de Franse Kafka-enquête van na WO II, waarbij ook over Spinoza werd geschreven [cf. blog], kwam ik het volgende tegen:

Carl Gebhardt. Spinoza, judaïsme et baroque. Edited by Saverio Ansaldi. Presses universitaires de Paris-Sorbonne | Études spinozistes, 2000 – ISBN 9782840501640 [cf. hier en books.google]

Evan dacht ik, hoopte ik wellicht, zo'n monografie tegen het lijf gelopen te zijn, maar dat blijkt niet het geval: het is een anthologie van teksten van Gebhardt die in het Frans zijn vertaald. Maar ze worden ingeleid door een uitvoerig hoofdstuk over Gebhardt door de redacteur Saverio Ansaldi: "Carl Gebhardt et le spinozisme de l'action métaphysique". Verder worden aangeboden van Gebhardt zelf, vertaald door Sylvie Riboud-Sainclair: