FilosofieMagazine vernieuwd… maar mist Spinoza

0
244

Heb ik nog maar net een paar dagen geleden een blog gemaakt met de vraag: "Spinoza… toonaangevende visie in 'vrije wil'-debat?" (niet dus) of daar viel vandaag het november-nummer van FilosofieMagazine in de bus – met deze cover. 

Waar door de mensen van TNT-post gestaakt werd, bezorgde DHL dit nummer, zodat ik meteen weer begreep, waarom er ook al weer gestaakt werd: niet alleen doordat we e-mailen en dus minder post verzenden, maar ook doordat door de privatisering concurrentie is ontstaan. Enfin, daarover wilde ik niet bloggen.

Ik wilde alleen maar vaststellen dat de makers van FilosofieMagazine bij een modieus thema als "Bestaat de vrije wil?" niet denken aan Spinoza. Dus. Tien pagina's, waarin noch cognitiefilosoof Marc Slors, die geïnterviewd werd, noch de Belgische moraalfilosoof Jan Verplaetse, die een essay schreef, noch de redacteur die allemaal stoppertjes schreef over determinisme, compatibilisme en incompatibilisme… geen van dezen noemde zelfs maar de naam van onze filosoof. Interview en essay gingen nog wel, maar de rest is tamelijk oppervlakkig.