‘Failed secular Jew’ niet behorend tot ‘de orde van de heilige Benedictus’ toch Spinoza-bewonderaar

0
11

Onlangs hoorde ik van iemand dat Piet Steenbakkers ooit sprak over bepaalde Spinozisten die ‘van de orde van de heilige Benedictus' zouden zijn. En die persoon veronderstelde dat ik daartoe wellicht ook behoorde. Ik zal er eens naar omzien of er zo’n ‘orde’ is en erover nadenken of ik ertoe behoor.

Ik plaats hier een foto van een bezoekje dat ik in februari 2007 (om eens van carnaval weg te zijn) bracht aan de Abdij De Benedictusberg van de Benedictijnen in Mamelis bij Vaals (de echte Ordo Sancti Benedicti). Het was een half jaar voordat ik mij met die andere Benedictus, de Spinoza, zou gaan bezighouden. Toen ik weer thuis kwam zag ik dat op de voorpagina van het Limburgs Dagblad deze foto van mij in de abdijkerk geplaatst was bij een artikel over Aswoensdag.

'Voor aanvang van de Latijnse hoogmis waarmee de benedictijnen gisteren de vastentijd inluidden,' zo luidde het bijschrift, maar dat kon niet kloppen, want toen zat de abdijkerk behoorlijk vol. Ik denk dat deze foto genomen is tegen 12:15 uur (de sext) of tegen 14:00 uur (de noon). 

Ik geef in ieder geval alvast wel toe dat ik soms de neiging heb om op dit weblog anderen op hun Spinozistisch gehalte de maat te nemen. Zo ook vroeg ik mij het volgende af.