Wat zijn biologisch afbreekbare koffiecups, en hoe werken ze?

0
403
koffie

Wist je dat je tegenwoordig niet meer vastzit aan wegwerpkoffiecups voor in je Nespresso-apparaat? Je kunt niet alleen herbruikbare koffiecups of recyclebare koffiecups kopen, maar ook biologisch afbreekbare cups. Hoe werkt dat, en waar kun je deze duurzame koffiecups vinden? In dit artikel vertellen we je meer over de technologie achter biologisch afbreekbare koffiecups. Door biologisch afbreekbare koffiecups te gebruiken, kun je je steentje bijdragen aan een gezonder en schoner milieu. Een goede manier om ook je koffiegewoontes duurzaam te maken, dus!

Wat is biologisch afbreekbaar?

Biologisch afbreekbare koffiecups zijn niet gemaakt van materialen zoals plastic en aluminium, die vaak moeilijk gerecycled kunnen worden en bij het restafval belanden. In plaats daarvan worden ze gemaakt van materialen die door de natuur afgebroken kunnen worden. Denk aan suikerriet en mais. Deze grondstoffen kunnen gebruikt worden om een stof mee te maken die veel wegheeft van plastic. Je zult tijdens het gebruik dan ook niet snel merken dat de koffiecups van een andere materiaalsoort gemaakt zijn. Mais en suikerriet kun je oneindig blijven planten en verbouwen, en zijn dus vernieuwbare grondstoffen.

Na gebruik

Heb je je koffie gezet, dan kun je een biologisch afbreekbaar cupje gewoon in de groene bak doen. Ze gaan mee met het groenafval en belanden in een composteringsinstallatie. Daar vergaan ze al sneller dan een bananenschil! Binnen 2 tot 3 weken is er van zo’n koffiecup niets meer te zien. Het mooie is dat de koffieprut op die manier ook bij het groenafval terecht komt. Daar kan vervolgens weer compost van worden gemaakt. Op je eigen composthoop vergaan de koffiecups minder snel, omdat ze aan een constante temperatuur van 60 graden moeten worden blootgesteld om volledig af te kunnen breken. Biologisch afbreekbare koffiecups komen zo niet bij het restafval terecht, zoals gewone koffiecups.

Beter dan herbruikbaar

Biologisch afbreekbare koffiecups zijn de duurzaamste keuze die je kunt maken, zelfs duurzamer dan recyclebare of herbruikbare cups. Daarnaast bespaart het je ook moeite. In plaats van de koffiecups steeds opnieuw vullen of inleveren bij een recyclepunt, kun je de cups na gebruik gewoon bij het groenvuil doen. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kies dan voor een abonnement op biologisch afbreekbare koffiecups, bijvoorbeeld van De Koffiejongens. Daarmee wordt jouw voorraad koffiecups precies wanneer je dat nodig hebt bezorgd. Zo zit je nooit meer zonder koffie!