Artisjokken 2

0
329

Artisjokken

 artisjokken2_zpsad0668c8.jpg

verwijder wat blaadjes vanaf de steelkant en knip van de andere blaadjes de puntjes af tot op ongeveer de helft van de artisjok. Snijd de steel eraf tot ietsje boven de aanzet en snijd ook de bovenkant van de artisjok af tot iets boven het midden.

Leg de artisjokken in een grote pan met water. Doe wat citroensap (paar el) door het water, dit gaat verkleuren tegen en kook de artisjokken in 20-25 minuten gaar. Als het water kookt komen de artisjokken bovendrijven, leg er dan een deksel op die iets kleiner is dan de pan om ze onder water te houden.
Verhit de azijn en suiker in een pannetje tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen en roer er de peterselie, olie en een mespunt zout door. Giet de dressing over de artisjokken en laat een uurtje alle smaken erin trekken voor je ze opdient.

Artisjokken zijn in het zomerseizoen gewoon te krijgen op de markt.

Hoe te eten?


Je plukt blaadje voor blaadje van de artisjok, je kunt met je tanden het vruchtvlees eraf schrapen. Naar het midden toe worden de blaadjes steeds dunner tot er niets meer te eten valt. Die kun je dan allemaal eraf halen en dan kom je bij het hooi. Dat is een beetje harig spul, wat je niet kunt eten. Je kunt het hooi er helemaal af halen en dan hou je het lekkerste stuk over: de bodem! Hmmmmmmm!