Ervaringsdeskundigheid in de GGZ

0
305

Tijd voor wat zwaarder leeswerk Cool

Ik werk graag in de GGZ. Mijn nare ervaringen in de psychiatrie hebben nu tenminste een doel gehad. Ogenschijnlijk nutteloze ervaringen, blijken nu heel waardevol te zijn. Mijn professionele collega's lopen nu weg met mij. Maar het was een lang proces van zoeken. Voor beide partijen.
Er is in GGZ-land veel verzet tegen de inbreng van ervaringsdeskundigen, er spelen veel instellingsbelangen die eigenlijk niks meer van doen hebben met cliéntenzorg.
Mijn teamleider benoemde in mijn fuctioneringsgesprek dat een van mijn belangrijkste kwaliteiten is, dat ik die verschillende belangen heel goed signaleer. Van daaruit houd ik  op sommige momenten maar beter mijn mond tegen managers.

Als ervaringsdeskundige beman je een politiek gevoelige functie in de instelling. Het management ziet je veelal als een uithangsbord ('kijk eens wij werken cliëntgestuurd`), terwijl ik vind dat je als ervaringsdeskundige vooral ook de luis in de pels hoort te zijn van het ggz/systeem.

Kunnen omgaan met dat soort van conflicterende rollen is niet gemakkelijk. En na 3 jaar werken bemerk ik dat er maar weinig ervaringsdeskundigen zijn die daarmee kunnen omgaan, zonder ziek te worden. Want ook dat is belangrijk: schiet als ervaringsdeskundige niet tegeover collega's in de patiëntrol, want dan is het voorbij.

Er zijn mensen die roepen dat tenminste 15 procent van het personeel ervaringsdeskundig dient te zijn. Ik vind dat wat kort door de bocht, gezien het bovenstaande.

En, onder het personeel zit zeer veel ervaringsdeskundigheid. Gezond  en ziek, dat is toch maar een theoretische splitsing.
Mijn grootste succes tot nog toe , is dat mijn collega's steeds minder vakjargon gebruiken en steeds meer werken vanuit hun eigen menszijn.

Ik denk dus wél dat in ieder professioneel hulpverleningsteam een ervaringsdeskundige hoort rond te lopen.  Maar tegelijkertijd dienen deze mensen goed begeleid te worden. En daarin is de GGZ, heel slecht.

Er is gelukkig dus al veel beweging in de ggz! Mijn laatste stukje hierover is nog niet geschreven…………….

______________________________________________________