Eén jaar uit het heropende museum Het Spinozahuis

0
296

Een jaar geleden, op zaterdag 24 maart 2012, werd het Spinozahuis in Rijnsburg, na een renovatie die tien jaar in beslag nam, in een feestelijke bijeenkomst weer als museum opengesteld. Nu kon het hele huis worden ingericht als museum. Ik was benieuwd naar de ervaringen van dit jaar: waren de verwachtingen een beetje uitgekomen?

Gisteren sprak ik met Theo van der Werf, secretaris van het bestuur van de VHS, af dat hij mij vanochtend zou bellen en me enige feiten zou doorgeven. En vanochtend kreeg ik zijn telefoontje op grond waarvan ik dit blog schrijf.

Bezoekersaantallen
Vergeleken met de vorige periode (tot aan de sluiting in 2001 dus) is het bezoekersaantal meer dan verdubbeld. Ontving het Spinozahuis tot tien jaar geleden zo’n 500 à 600 bezoekers per jaar, het voorbije jaar werden meer dan 1500 bezoekers geteld. Zo’n 350 van hen kwamen uit het buitenland en wel uit 35 landen van over de hele aardbol. De grootste aantallen kwamen uit de Verenigde Staten, Italië, Frankrijk, België en Duitsland. Maar er kwamen er ook uit Senegal, Zuid-Afrika, Japan, China en Zuid-Korea, etc.. En dit, terwijl er niet eens een speciale reclamecampagne is geweest.

Te verwachten is dat het bezoekersaantal zal stijgen, want voor de komende tijd staan er ook wel zo’n 4 à 5 groepen geboekt. In mei zal bijvoorbeeld een groep van 40 personen uit Italië een bezoek komen brengen en ook wordt een groep van een Nederlandse Universiteit ontvangen.
Om mogelijk een gerichte reclame op te kunnen zetten zal de bezoekers de komende tijd worden gevraagd waar ze hun informatie over het museum hadden opgedaan.