Einstein was weg van Spinoza

0
321

Er bestaan behoorlijk veel sites op internet waarop iets over Einsteins Spinoza-interesse nageschreven wordt. Ook op dit weblog heb ik het al enige malen over Einstein's liefde voor Spinoza gehad. In het blog Einstein's belief on (Spinoza's) God bracht ik op 2 nov. 2008 enkele aardige YouTube-video’s over dit onderwerp bijeen. En op 31 aug. 2008 bracht ik een blog met Einsteins gedicht over Spinoza.

     Albert Einstein lecturing at Princeton 

Een heel mooie webpagina is Speaking of Faith – Einstein’s God – een programma van American Public Media dat nog is te beluisteren en dat van fraaie informatie, illustraties en muziek is voorzien.

Maar de allermooiste ontdekte ik gisteren: een schitterende website over Einstein van AIP Center for History of Physics. Die hele website gewijd aan Einstein is ook als PDF te downloaden (omvang 3,5 Mb) en dan als e-book te raadplegen. Daarop staat o.a. het prachtige essay van Gerald Holton "Einstein's Third Paradise", dat eerder in Daedalus is gepubliceerd [Fall 2002, pp. 26-34]. Het geeft een indrukwekkende studie over de wijze waarop Einstein religieus is. Daarbij wordt met veel feiten aangegeven wat Spinoza voor Einstein betekende. Ik had hierover al veel opgestoken, maar zo uitvoerig als hier was ik het nog niet tegengekomen.

Het is een artikel van een omvang van ca 8 A4-tjes. Daarvan neem ik hieronder ca 20% over – het gedeelte waarin het met name gaat over Einstein en Spinoza. Ik verwijs echter graag naar het hele essay, waarin Einsteins kosmische, zowel wetenschappelijke drive als religieuze gevoelens (ineen) én zijn interesse voor Spinoza's Ethica van meer achtergrond wordt voorzien.