Een zaligverklaring van Benedictus de Spinoza…

0
321

In 1977 werd op vele plaatsen in de wereld de 300e sterfdag van Spinoza herdacht. Door de Universiteit van Amsterdam werd bijvoorbeeld een grote Spinoza-tentoonstelling ingericht. Er werden conferenties gehouden. En er kwamen publicaties.

Eén daarvan was Speculum Spinozanum 1677-1977, waarvoor Siegfried Hessing de redactie voerde en bijdragen vanuit de hele wereld inzamelde. Ik heb nog wel eens geprobeerd een exemplaar ervan op de kop te tikken, maar vond toen geen aanbod bij antiquairs.

Siegfried Hessing: Speculum Spinozanum 1677-1977. Routlegde & Kegan, London, 1977

Bijdragen in Engels, Frans en Duits, van Walter Bernard, Lothar Bickel, Klaus Hammacher, Siegfried Hessing, Kudo Kisaku, Alexandre Matheron e.a over: Psychotherapeutic principles in Spinoza's "Ethics"; Spinoza and the Kabbalah; Spinoza as an expositor of Descartes; Freud's relation with Spinoza; Über die Staatslehre Spinozas; Femmes et serviteurs dans la Démocratie spinoziste; Spinozism and Japan.  

Nu zag ik voor het eerst, bij het maken van de vorige blog, dat het bij books.google gedigitaliseerd staat. Er is een aardige indruk van op te doen. Een indruk die ik al had opgedaan, was dat er aardig wat aandacht voor een zekere spirituele kant was en zelfs het meer mystieke niet uit de weg werd gegaan.

En nu kon ik een beter zicht krijgen op de illustratie op de cover. Is het gek dat ik een associatie krijg met een soort zaligverklaring van Benedictus de Spinoza (om maar niet van heiligverklaring te spreken)? Ik kan jammer genoeg bij Google niet zien wie de maker van de collageachtige illustratie is. Als een bezoeker van de weblog over het boek beschikt en dat gegeven erin te vinden is, verneem ik dat graag.