Een Spinoza-tattoo

0
543

Vorige jaren maakte ik een fotoreportage en bracht ik een kort  verslag mét foto's van de Spinozaweek in Barchem. Deze keer zag ik meerdere deelnemers foto's en filmpjes maken. Ik hoop dat ik, zoals mij is beloofd, er een aantal van toegestuurd krijg. Een verslagje volgt dus nog. Hier enige van de weinige foto's die ik maakte: van Leon Kuunders – u weet wel – die vele jaren tot eind 2008 de door velen geraadpleegde Spinozawebsite  www.despinoza.nl/ bijhield. Nadat hij er wegens drukke andere werkzaamheden mee moest stoppen, verwees hij naar dit weblog waarmee ik in september 2007 begonnen was. Leon Kuunders zag mij als zijn opvolger en schreef dat deze blogger "sinds enige jaren met het spinozavirus besmet, een beïnvloedend weblog heeft over Spinoza en diens filosofie."

               Leon Kuunders

Dit jaar was Leon voor het eerst aanwezig bij de Spinozazomercursus. Toen hij dinsdagochtend dit hemdje droeg – ja, we hadden een warme week – zag ik op z'n schouder een aantal stippen in een rond en een stukje van de 'B' en begreep: een tattoo van Spinoza's zegel! En dat bleek het te zijn. Hij stond mij toe er een foto van te maken. Een half jaar geleden had hij deze tattoo laten aanbrengen in herinnering aan een goede periode en om er zijn blijvende liefde voor Spinoza mee uit te drukken.

              

De tattoo op zijn schouder had hem al meermalen gelegenheid gegeven om vraagstellers iets uit te leggen over wát dit teken voorstelde en wie Spinoza was. Een mooie hedendaagse vorm van Spinozapropaganda.