EDBO – een goudmijntje voor geïnteresseerden

0
19

Van Anton Bossers, bezoeker van dit weblog, kreeg ik de informatie dat sinds kort de website Early Dutch Books Online bestaat. Het initiatief is nog zo jong dat de link erheen zelfs nog niet vermeld staat op de Online Text Collections in Western European Literature.

                     

Deze nieuwe website, Early Dutch Books Online, werd op 25 mei j.l. in Leiden gepresenteerd. De site, kortweg EDBO genoemd, is een gezamenlijk product van de Koninklijke Bibliotheek en de universiteitsbibliotheken van Amsterdam en Leiden.  EDBO ging online met 10.000 gedigitaliseerde boeken uit de periode 1780-1800.

Tot de gratis te downloaden boeken behoren beroemde werken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis, maar ook populair drukwerk, zoals griezelromans, toneelstukken, liedbundels en erotische romans. Plus vele politieke, geschiedkundige, theologische en wetenschappelijke teksten.

Early Dutch Books Online is bedoeld als eerste stap naar een online laboratorium voor de Geesteswetenschappen, waarin zoveel mogelijk werken uit de Bijzondere Collecties van Nederlandse bibliotheken via Optical Character Recognition (OCR) op woordniveau doorzoekbaar zullen zijn. In EDBO zijn zowel de tekstversies als gescande afbeeldingen van de boeken te bekijken. [Deze informatie vond ik hier]