Dit is die "onvermijdelijke Weblog over Spinoza, Spinozisme en Spinozana" (Pieter Hoexum)

0
249

Kunstenaar Nicolas Dings onthult in Amsterdam het door hem ontworpen Spinozamonument.Toen ik vandaag het stukje “Spinoza verdient iets beters” las dat Pieter Hoexum bijna een jaar geleden, 27 maart 2010, in Trouw schreef n.a.v. het Amsterdamse Spinozabeeld, zag ik dat het enigszins hilarisch (min of meer stand-up-pseudofilosofisch) geschreven stukje ook over dit weblog ging:

“We hebben wat dat betreft heel wat te verduren, het is Spinoza wat de klok slaat: van ’Spinozamanifestaties’, onderscheidingen als de ’Spinozalens’ en de ’Spinozapremie’ tot Spinoza-uit-het-hoofd-geleerd en Spinoza-in-60-minuten. Natuurlijk is er een website aan hem gewijd en is er de onvermijdelijke ’Weblog over Spinoza, Spinozisme en Spinozana’. Ter Braak schreef al, in de ’meditatie’ die hij later zou schrijven naar aanleiding van het bezoek aan het Spinozahuisje: „Er wordt over de stilte heel wat gebazeld door luidruchtige mensen.” [Vet van SV]

Zo’n stukje was het dus. Ik ben al vele jaren abonnee van Trouw en zeker artikelen over Spinoza ontgaan mij normaliter niet. Ik begrijp inmiddels waarom ik dit niet eerder gelezen had, terwijl me de titel en het begin van het stukje wel bekend voorkwam. Want nu ik mij begon af te vragen wie die Pieter Hoexum was van wie ik nog niet eerder gehoord had, zag ik na wat googlen dat hij vaker in Trouw moet hebben geschreven, en in Filosofie Magazine en elders. Hij heeft diverse essay-prijzen gewonnen, is in Nachten van de Filosofie opgetreden en heeft zich als een soort steden-filosoof in allerlei discussie gemengd. Via datzelfde Google zie ik dat hij ook een artikel heeft in het recentste nummer van Filosofie Magazine dat voor ’t grijpen voor me op tafel ligt en dat ik al een paar maal heb doorgebladerd. En na wat links en rechts voor het grijpen ligt van hem te lezen begrijp ik heel goed waarom zijn bestaan mij tot heden was ontgaan. Hij is een filosoof die volstrekt buiten mijn gezichtsveld valt. Een kwestie van inhoud en stijl.