Descartes en Spinoza toegelicht op ARTE

0
255

Raphaël Enthoven presenteert zondags in het algemeen een filosofisch thema, maar nu in twee speciale uitzendingen deze en komende zondag Descartes en Spinoza (diens 'Alter Ego und Lieblingsfeind').

De filosofie-uitzendingen op Arte hebben een aparte formule, waartoe behoort dat de gesprekspartners zich door een speciaal gebouw bewegen en telkens stilhouden bij afbeeldingen die iets van de behandelde filosofie uitbeelden. Ze spelen ook een tevoren goed voorbereid rollenspel, Enthoven en zijn specialist, waarbij de “interviewer” zeker net zo op de hoogte lijkt te zijn; hij is dan ook zelf filosoof.
Na de eerste uitzending zijn de programma’s nog een week te bekijken.

Morgen, zondag 5 juni om 13:30 heeft Enthoven een gesprek met Elodie Cassan, maar dit is via internet nu reeds te volgen. Ik vond het een verdraaid goed opgezette en boeiende uitzending, die ik hier op de Duitse Arte volgde.

Volgende week zondag, 12 juni om 13:30 uur zal het over Spinoza gaan, van wie het thema van de eerste kenvorm en de illusie aan het eind van dit Descartes-programma al wordt aangekondigd. Ik ben benieuwd welke deskundige daarvoor gevraagd is. Ik gok op Maxime Rovere. 

Gebruik van de boom-metafoor van Descartes: de wortels staan voor de metafysica, de stam voor de fysica en de takken en bladeren voor praktische filosofieën en wetenschappen als medicijnen, moraalfilosofie e.d.