De omgekeerde wereld…

0
738

Een morbide nachtmerrie.

Ze vertelde me het later zelf. En ik kon niet weglopen. Zoals je ook voor het nieuws van krant en televisie niet kunt weglopen.

Maar laat ik het haar opnieuw vertellen.

EZA-strijders hadden van een franse grenspost twee fransen soldaten ontvoerd. Hun eisen aan de franse regering waren
– onmiddellijke vrijlating van alle franse en spaanse Basken.
– frans Baskenland een autonome regio maken.

President Mieracl zegt voor de tv, dat hij niet hierop in zal gaan. En hij roep de Assemblee Nationale bijeen in spoedberaad. Het leger wordt op voorhand al in staat van hoogste paraatheid gebracht.


Het besluit valt, dat deze belediging niet aanvaard kan worden, noch de eisen zullen worden ingewilligd.

Vanuit Frankrijk worden beschietingen uit gevoerd op steden in Baskenland. Ieder huis, waarin de kelder zich een EZAstrijder kan zitten, zal worden vernietigd.
Wanneer blijkt dat de spaanse regering niet kan ingrijpen, dreigt de EZA met raketaanvallen.

De onherbergzame Pyreneeën bieden voldoende terrein om honderden raketten te richten op franse doelen. De italiaanse maffia is willig genoeg, om ze te leveren.
Frankrijk besluit om de landingsbanen van de luchthavens van Madrid en Barcelona te bombarderen, zodat er geen vliegtuig meer zal kunnen landen. Ook de steden langs de
Baskische kust worden doelwit.


De EZA maakt haar dreigingen waar en Biarritz wordt getroffen door raketten, even later is St Jean de Luz van de aardbodem verdwenen en blijken de buitenwijken van Bordeaux binnen bereik van deze raketten te liggen.

Internationaal wordt er gereageerd.
De presidenten en regeringen van de Libanon en van Syrië uitten hun verontwaardiging tegenover Frankrijk. Want zij hebben grote economische belangen in Baskenland en Spanje.

In vele steden volgen meer of minder omvangrijke massademonstraties.
Zo laat de nederlandse televisie beelden zien van hysterisch huilende spaans (baskisch)e vrouwen op het Rokin onder aanvoering van bekende politici uit de Boerenpartj en de NDP.
Maar het haalt alles niets uit.

En badend van het zweet werd mijn vertelster wakker.

Ik denk dan maar na zo’n story

Wij Nederlandser staan er om bekend, dat we weinig notie hebben van geografie en topografie ! Vergissen is menselijk.