De Heer Boom ligt op Vier….

0
393
Je moet wel ingewijd zijn, wil je dit begrijpen.
En van Klassieke Muziek houden.
 
Maar desondanks is er veel te genieten op de zender Radio Vier.
Dwars door bijna alle omroepverenigingen heen komt dat gedeelte van Nederland het etmaal rond aan zijn culturele trekken. Als was het een grote familie. Of partij met allemaal gelijk gezinde mensen.

De laatste vier dagen van het jaar – waren zij daarmee de eerste in de radio-wereld ? – breekt de hel los. Nederland wordt gebombardeerd met verzoekplaten. Helaas gebeurt de keuze met een beperking. Je kunt alleen maar kiezen uit een door Radio Vier opgestelde lijst. Waarschijnlijk om het zoeken te vergemakkelijken. Maar zou je graag na vele jaren bijvoorbeeld Les Preludes van Liszt nog eens willen horen, dan maak je geen schijn van kans. Dit toenmalige omstreden muziekstuk vanwege de voorkeur van ene Hitler schijnt onderhand zelf tot de Entartete Kunst te zijn gaan behoren. Dus er was geen onverdeelde vrijheid bij de platenkeuze.

Wel was met volledig vrij er een intermediair gebeuren van te maken, compleet met discussie-thema’s. En wat gebeurt er ? Er komen spontaan nieuwe thema’s bij.


Zoals het weglaten van het »voordeel« van de familienaam. En wel bij onze Ludwig van Beethoven.
Tot mijn verbazing gaat hierbij de nederlandse Beethoven-vereniging voorop.
Men zegt dan, dat het niet ‘klinkt’!
Het vijfde pianoconcert van van Beethoven.
Ook de foutencorrector van mijn tekstverwerker pikt het niet.
Voorop gaat men in Duitsland zelf. Maar daar kan men zich iets bij bedenken. Een van de grootste duitse componisten, die door dat ‘van’ wel een Nederlander zou kunnen zijn. >>Det ken net<< ! Na de enige nederlandse paus ook al als duitser geannexeerd te hebben moet het toch niet te gek worden. Dus daar laat men in ruime mate graag het ‘van’ weg.

Maar wij zijn hier in Nederland. Hoe klinkt het als je mijnheer v. d. Boom gewoon Boom zou noemen ? En zo zijn er nog duizenden andere bekende Nederlanders te bedenken, die zulke omissies niet leuk kunnen vinden. En dan alle overige bezitters van ‘van’. ‘van de’,‘van den’ ‘van der’ en ga zo maar door. Het telefoonboek zou al erg gauw een nog grotere chaos veroorzaken.

De naam is al gevallen. Boom, beter Hans v.d. Boom is de man, die radio Vier door mag snijden. Van twaalf tot een uur. Die ligt iedere dag op Vier. Maar, je moet het wel goed spellen om aan een van zijn twee »spellen« mee te kunnen doen. Opmerkelijk is dan, dat hij vaak zegt, dat je de vier als cijfer moet opgeven. Maar nooit zegt hij, dat je licht met ch en niet met g moet spellen.
Nu ben ik al eens in zijn studio op bezoek geweest. Er was echt van liggen geen sprake. Maar wie WEET dat in Nederland ?
Ook leuk is altijd, dat hij vaak afscheid neemt van zijn telefoongasten met »tot ziens!«
En dan denk ik maar >Naar wat voor receptie zullen ze nu allemaal weer moeten ?< Is die Spiegelzaal ‘s zondags zo groot, dat er iedere keer een bijeenkomst van Vierlingen wordt georganiseerd ?

Maar wie over deze banaliteiten kan heenstappen, vindt hier wel iedere dag zijn genoegen. Alleen al, dat jij (ik) niet de enige ben, die het heerlijk vindt naar goede muziek te luisteren. Dat er mensen zijn, die hun kennis – soms verbluffend groot – willen luchten. Dat er mensen zijn, die bij gebrek daaraan zich toch voor de microfoon willen laten horen. En dan die – gelukkig- enkelingen, welke moeten laten horen, dat ze bruine bonen, prei, of hachée gegeten hebben.

Mag er dan een omroep zijn, die zich al jarenlang de grootste Familie van Nederland wil noemen, ondanks een ledenverlies, een zeer goede tweede Nederlandse Radio Familie is die van Radio Vier. Met Oom Hans in het middagblok als dagdoorzager.
Doe mij persoonlijk een grote lol ?
En wijzig dit jaar dit patroon nu eens niet en ga gewoon door. Scheidingen zijn er al te genoeg.