Cursussen over Spinoza

0
519

Zonder te streven naar volledigheid, maar om een indruk te geven over hoe op diverse plaatsen in Nederland cursussen worden gegeven over het gedachtegoed van Spinoza, breng ik hier weer een aantal van deze cursussen bijeen die momenteel of in de komende tijd worden gegeven.

Onlangs gaf ik de HOVO-cursussen door, waarin aan Spinoza aandacht werd gegeven. Vandaag heeft De Stentor een artikeltje over zo'n cursus in Lochem: Cursus voor ouderen over de Ethica van filosoof Baruch Spinoza.

Ook had ik een blog over hoe de Cultuurraad van Kapelle op Zuid Beveland cursussen organiseert die vooruit wijzen naar Spinoza.

Hierna informatie over diverse cursussen – eerst kort, daarna uitvoeriger:

De Volksuniversiteit Alkmaar biedt een cursus aan: Hoe actueel is Spinoza?

De Volksuniversiteit Amsterdam over Levenskunst: lijden, geluk & Spinoza.

De Internationale School voor Wijsbegeerte heeft een weekend over Filosofie in de 17e en 18e eeuw, Moderniteit en verlichting, gegeven door drs. René Gude, prof. dr. Wiep van Bunge.

Crescas geeft een cursus over Spinoza’s Theologisch-politiek traktaat.

Frank van Kreuningen geeft een toelichting bij de Ethica.

De filosofiegroep rotterdam geeft een cursus over Vier Nederlandse filosofen: Desiderius Erasmus, Baruch de Spinoza, Cornelis Verhoeven en Feitse Boerwinkel

Pieter van Walbeek, voormalig huisarts en ex-dominee geeft een cursus over de politieke filosofie van Spinoza.

Het Belgische Amarant, dat vormingscursussen aanbiedt over de geschiedenis en de actuele ontwikkelingen van beeldende kunst, muziek en filosofie, heeft een reeks over Spinoza onder de opvallende ondertitel: THEOLOGIE ALS UITGANGSPUNT VAN SECULARISERING

Er is een Filosofiecursus in de Bourgogne: de Republiek en haar filosofie, met speciale aandacht voor Spinoza