Colerus’ Levensbeschrijving van Spinoza nu als tekst

0
278

Op 23 februari 2011 kon ik met behulp van Arno van Zuylen Colerus’ Levensbeschrijving van Spinoza op internet aanbieden in de vorm van scans van de uitgave die Martinus Nijhoff uit ’s Gravenhage in 1880 op de markt bracht. Ik gaf het blog de titel: “Na 130 jaar 'Leven van Spinosa' door J. Colerus weer beschikbaar.” Later ontdekte ik dat die uitgave nog eens in 1910 is herdrukt.

Toch was ik maar half tevreden en ik besloot het werk te doen om met behulp van een OCR-programma de scans om te zetten in tekst, waarna je nog veel werk eraan hebt om de resulterende tekst te corrigeren. Vandaag heb ik die klus afgerond en kan ik het resultaat op internet brengen [zie PDF hier]. Ik heb de letter wat groter gemaakt, zodat als u het PDF met twee pagina’s per liggend A4-tje afdrukt er een handzaam boekje van te maken is.

Mijn waardering voor die evangelisch-lutherse predikant Colerus, die niets van Spinoza’s gedachtegoed moest hebben, maar die zo objectief mogelijk diens leven wilde beschrijven, is nog weer groter geworden. Maar ook voor Spinoza’s hospes Hendrik van der Spyck, die zo lang, minstens twintig of vijfentwintig jaren, de documentjes van de afwikkeling van begrafenis en nalatenschap moet hebben bewaard, zodat Colerus ze in zijn biografie kon opnemen.


        Johannes [Nicolaüs] Colerus, oorspr. Köhler (1647 – 1707)