Carl Traugott Riedel (1769-1832) graveur van Spinoza

0
59

In deze graveur die meestal alleen als C.T. Riedel wordt aangeduid, hebben we weer een kunstenaar die een gravure van Spinoza maakte, in dit geval als een stippengravure (stipple engraving) omschreven die deze omstreeks 1800 [waarschijnlijk 1803 of later] gemaakt zou hebben, over wie verder op internet niets te vinden is dan enige andere van zijn werken. Daar moeten we het dan maar mee doen.

               

Eerst dus de gravure van Spinoza, waarover nog deze aantekening te vinden is: "portrait, copper engraving by Carl Traugott Riedel (1769 – after 1832), printed by brothers Schumann, Zwickau, Germany [cf. hier]. Van die Gebrüder Schumann die in Zwickau een boekhandel en uitgeverij hadden (uitvinders van het Taschenbuch, cf.), was een der compagnons August de vader van de componist Robert Schumann.

Het door Riedel gegraveerde Spinoza-portret heeft erg veel weg van de kopergravure die Heinrich E. G. Paulus in 1802 of 1803 door de kunstenaar Johann Heinrich Lips (1758 – 1817) liet maken naar de kopie die hij van het Wolfenbütteler portret van Spinoza – nu bekend als het Haagse Spinoza-portret – had laten maken [zie dit blog]: