Boeren-gezegden zijn niet altijd boerenbedrog !

0
614

Een van de leuke dingen in het leven, waar iedere mens mee te maken heeft, vindt zijn oorsprong – gewoon – in de taal. Het gaat om de boeren-gezegden.

Meestal hebben deze een onbekende oorsprong, maar ze bestaan gewoon. Ervaringen van de buiten-mens, opgedaan gedurende vele jaren in het leven in en met de natuur.
Maar niet alles valt hieronder, dat met het weer te maken heeft.

»Na regen komt zonneschijn« is er een, die in deze rij thuis lijkt te horen. Maar dit is een waarheid als een koe ! Natuurlijk komt er na regen zonneschijn. Daar wordt dus zo niets mee aangeduid. En daarom wordt ze ook nauwelijks letterlijk bedoeld. Het is meer een opmerking om iemand, die in de put zit, moed te geven.

Nee, vele geslachten van buitenmensen hebben onder bepaalde omstandigheden steeds de zelfde ervaringen en die worden daarom in een zin aan die omstandigheden verbonden.

Een ervan kwam gisteren weer langs ! En dit is er dan een, waarvan ik uit ervaring weet, dat ze altijd uitkomt.
» Na Sint Jan neemt de zee (het water) geen onweer meer an«.
En de jaarlijkse feestdag van Sint Jan wordt ieder jaar herdacht, of gevierd, op 24 juni.


En wat betekent dit dan wel ?

Komt er een onweersbui, dan zal die normaal gesproken overtrekken en verdwijnen. Het rommelt en regent nog wat na en dan komt, als het goed is, inderdaad de zonneschijn weer terug. Maar na 24 juni blijkt, dat voor degene die in de buurt – of op zekere afstand van – ‘groot’water woont, hij kan rekenen op nog een donderbui, die dan inderdaad uit de richting van dat water komt. Dat hoeft niet direct de zee te zijn, maar een wat bredere rivier, of een wat groter meer, dat lukt ook aardig.
Het zal een natuurkundige niet zo zwaar vallen om het verband tussen de aantrekking en afstoting van elektriciteit met water te verklaren. Maar waarom dit nou net anders moet zijn, dan wel moet veranderen op een bepaalde datum van het jaar, dat moet toch wel een andere zaak zijn.
Het leuke is, ook voor hen, die St. Jan niets zal zeggen, maar wel in de zelfde geografische omstandigheid verkeert, die zal het kunnen controleren. Of onze agrarische voorvaderen gelijk hebben of niet.

Enfin, voor vandaag is onweer voorspeld. Dus we gaan er weer eens extra op letten.