Bibliotheca Philosophica Hermetica onder beslag

0
29

De kostbare boekencollectie van de Amsterdamse Bibliotheca Philosophica Hermetica is in gevaar, zo meldden maandag De Pers en vandaag dagblad Trouw in een groot opgemaakt artikel. De bibliotheek die twee jaar geleden de succesvolle tentoonstelling rondom Spinoza organiseerde, Libertas Philosophandi, [zie de blogs hier en hier] en die momenteel een deel van zijn bezit tentoonstelt in de tentoonstelling 'Spinoza im Kontext' die tot 10 december in Halle loopt [zie dit blog] zou dreigen uiteen te vallen. De Friesland Bank die tegen een lening van 15 miljoen euro een deel van de collectie in onderpand kreeg, heeft beslag gelegd op de bibliotheek. De BPH is gespecialiseerd in westerse spiritualiteit en wat ik noem ‘zijdelingse wetenschap’ en bezit vele en waardevolle  manuscripten en boeken van hermetische filosofen, mystici, alchemisten en Rozenkruisers.

Deze situatie van dreigende ontmanteling heeft zich al eerder voorgedaan in de 90-iger jaren, toen in een conflict met de ING-bank. Dat is toen opgelost doordat de staat eigenaar werd van een deel van de collectie. Dat deel van de collectie werd nationaal kunstbezit. Er zou sprake van zijn geweest dat de Nederlandse staat nóg een deel van de collectie in eigendom zou nemen. Met dat, naar nu blijkt onzekere vooruitzicht, leende eigenaar Joost Ritman bij de Friesland Bank geld waarmee hij de collectie uitbreidde. Nu er toch geen overeenkomst met de Staat komt, kan Ritman niet meer aan zijn verplichtingen voldoen.

 

“De drie panden met het gouden embleem van de ‘Bibliotheca Philosophica Hermetica’ op de gevel vallen zo op het eerste gezicht geenszins uit de toon. Maar wat de meeste voorbijgangers zich vermoedelijk niet realiseren: achter de donkergroen geschilderde deuren en geblindeerde ramen van de nummers 15, 17 en 19 bevindt zich een wereldberoemde collectie boeken en manuscripten. Waarde: zeker 50 miljoen euro.”(De Pers 22-11-2010)

Een poging van Ritman om een kostbaar manuscript te veilen, is door de bank verhinderd. Het Londense veilinghuis Sotheby’s kondigde een paar weken geleden aan op dinsdag 7 december De Graal van Rouchfoucauld, een belangrijk en kostbaar 14e eeuws manuscript waarin de legenden van Koning Arthur, Merlijn, de Ridders van de Ronde Tafel, Lancelot en van de zoektocht naar de Heilige Graal worden verteld.

                      Illustratie uit De Graal van Rouchfoucauld