Ben Goerion’s bezoek aan Spinoza’s grafmonument op zaterdag 25 juni 1960

0
403

Het is bekend dat David Ben Goerion, de uitroeper en eerste premier van de staat Israël, een groot liefhebber was van Spinoza. Wie zijn naam in het zoekvenster ingeeft krijgt daarover diverse blogs. Een foto en een krantenbericht, maar los van elkaar, zijn aanleiding voor dit blog en worden hier voor het eerst bij elkaar gebracht.

Van 25 januari 1948 tot 1963 (met een onderbreking van 1953-1955) was Ben Goerion premier van Israël. In 1960 bracht hij een bezoek aan diverse landen van Europa, waaronder Nederland waar hij het langst bleef. Zijn officiële bezoek aan Nederland begon op woensdag 22 juni 1960 en op vrijdagmorgen 24 juni zou hij weer teruggaan naar Israël. Zo kwam het in de pers.  

Ben Goerion overleed 1 december 1973 en werd maandag 3 december begraven. Dagblad De Tijd bracht vervolgens op 5 december 1973 in een terugblik een reconstructie door Eddo Rosenthal van dat bezoek van toen 13½jaar daarvoor, waarvoor hij diverse mensen die daar indertijd bij betrokken waren, had benaderd. En uit dat bericht bleek dat Ben Goerion niet vrijdags terugvloog, zoals officieel gepland, maar er nog enige informele dagen aan vastknoopte. Die zaterdag bracht hij een bezoek  aan het grafmonument van Spinoza bij de Nieuwe Kerk in Den Haag. Zie dat verslag in dit PDF bij de KB op p. 9 **)

Bij die gelegenheid werd deze foto gemaakt, die overigens niet in De Tijd stond.


                     Ben Goerion bij Spinoza’s herdenkingsmonument in Den Haag
                                                   op zaterdag 25 juni 1960
                                           [Courtesy of the Leo Baeck Institute]