Behalve Spinoza-prijs nu ook Johannes Vermeer Prijs. Verschil moet er zijn en verschil is er

0
378

De Spinoza-premie of –prijs heeft een broertje gekregen in de Johannes Vermeer Prijs. Dit is een staatsprijs voor de kunst. Hij wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt. Aan de staatsprijs hangt een geldbedrag van 100.000 euro. De prijs kan worden toegekend aan uitzonderlijk artistiek talent in alle disciplines: van dans tot design, van mode tot muziek en van schilderen tot schrijven.

Twee groten uit de Zeventiende Eeuw die hemelsbreed niet zover van elkaar woonden, maar elkaar hoogstwaarschijnlijk niet hebben gekend, leenden nu hun naam aan een grote Nederlandse prijs. Daarnaast bestaat al lang de Erasmusprijs (Praemium Erasmianum) die jaarlijks wordt toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewone bijdrage heeft geleverd aan de cultuur in Europa.

Cultuurminister Ronald Plasterk (PvdA) die zelf ooit de Spinoza-prijs voor uitzonderlijke prestaties in de wetenschap won, wilde een vergelijkbare nationale prijs voor kunstenaars. Zo’n staatsprijs voor alle kunstvormen tegelijk bestond nog niet. Hij  heeft de prijs ingesteld om 'uitzonderlijk artistiek talent' te eren en stimuleren. De prijs bestaat, zoals gezegd, uit een bedrag van honderdduizend euro, vooral bedoeld om een speciaal project te realiseren. De jury bestond dit jaar overigens uit Victor Halberstadt, Maarten Asscher, Judith Belinfante, Jos de Pont en (altijd maar weer) Paul Schnabel.

De eerste Johannes Vermeer Prijs is door minister Plasterk toegekend aan Pierre Audi, artistiek directeur van De Nederlandse Opera en het Holland Festival. De jury roemt Audi voor zijn grensoverschrijdend producties.

Pierre Audi is geboren in Beiroet en opgegroeid in Parijs. Na een studie geschiedenis in Oxford begon hij het Almeida Theatre in het Britse Islington. Hij werd in 1988 benoemd tot artistiek directeur van De Nederlandse Opera.

Bekijk de afbeelding op ware grootteAudi krijgt de prijs op vrijdag 30 oktober in Het Prinsenhof in Delft, de stad van Vermeer, uitgereikt.