Apparaat maken van de Ethica

0
359

De geometrische opbouw van de Ethica heeft al meerderen verlokt om de systematiek ervan in kaart te brengen. Zoiets kan ook alleen maar met een zodanig opgebouwde tekst. Ik heb op dit blog al enkele van die pogingen gesignaleerd en zal daar binnenkort eens een verzamelblog aan wijden. Gisteren liep ik weer eens tegen zo’n Torin Doppeltbest veel tijd vergend knutselwerk aan. Torin Doppelt, filosofiestudent aan Queen’s University in Kingston, Canada, (mét interesse in programmeren) heeft een matrix gemaakt van de geometrische structuur van de Ethica, die hij in tabellen weergeeft.

Hij heeft voorts drie teksten van de Ethica naast elkaar gezet: De Latijnse van de Opera Posthuma, de Nederlandse van de Nagelate Schriften en de Elwes-vertaling.

Logo Torin Doppelt's Spinoza's Ethics 2.0Creatief is hoe hij de matrixopzet van zijn project in dit logo aangeeft.

Toen ik op zijn naam verder zocht, kon ik zien dat hij vorige maand zijn website ook op het spinozaresearchnetwork heeft gepresenteerd. Daar zegt hij: “I hope to use the tables to both generate new puzzles about Spinoza’s use of the geometrical method (they have already done so, in fact), and perhaps even resolve old puzzles. At the very least I hope they can be used to help scholars (especially myself) avoid missing important details of Spinoza’s notoriously opaque text.”