Anton L. Koster (1859 – 1937) schilderde het Rijnsburgse Spinozahuis bij bloeiende tulpenvelden

0
378

Antonie Lodewijk KosterAntonie Lodewijk Koster (Terneuzen 8 augustus 1859 – Haarlem 28 mei 1937) was beeldend kunstenaar & vormgever; landschapschilder vooral van bloembollenvelden. In 1880 vestigde hij zich voor langere tijd in Den Haag, waar hij een schildersopleiding volgde aan de academie. Aansluitend maakte hij een twee jaar durende studiereis naar de Pyreneeën. Het gevoel voor warme, sprekende kleuren dat hij daar opdeed bracht hij vooral in praktijk na 1902, toen hij zich definitief in Haarlem en daarna in Heemstede vestigde en zich toelegde op het schilderen van bloembollenvelden.

De Hollandse bloembollenvelden aan de binnenduinrand bij Lisse, Hillegom, Rijnsburg en Oegstgeest werden in de 19e eeuw ‘ontdekt’ door toeristen en Duitse, Franse, Belgische en Amerikaanse schilders. De impressionist Claude Monet raakte bij zijn bezoeken aan Holland diep onder de indruk van de fel gekleurde velden met tulpen, hyacinthen en narcissen. Het onderwerp leende zich bij uitstek voor zijn impressionistische experimenten en leidde onder Claude Monet: Bollenvelden en windmolens bij Rijnsburg 1886meer tot het beroemde schilderij Bloembollenvelden bij Rijnsburg (1886) dat zich bevindt in de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hierna raakten ook Nederlandse schilders door het onderwerp geboeid. Een van de meest begaafde vertegenwoordigers van het genre is Anton L. Koster. Hij wordt wel de 'Rembrandt' onder de Hollandse bloembollenschilders genoemd. In diverse musea is hij vertegenwoordiger van dit genre, zoals het Haags Gemeentemuseum, het Teylers Museum en Frans Halsmuseum in Haarlem en het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo.

Anton Koster schilderde het Spinozahuis in Rijnsburg:


Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg temidden van bloeiende tulpenvelden, olie op doek 75,1 x 100,4 cm., gesigneerd linksonder. In part. bezit in Groot-Brittannië. Het is niet gedateerd, maar moet ergens tussen 1902 en 1937 geschilderd zijn.  [Cf. verkocht door Simonis & Buunk]