Amsterdam-Spinozawandeling ‘Revolutie van de geest’ online

0
22

Er waren (en zijn) meerdere initiatieven voor een Spinozawandeling in Amsterdam (en soms elders). Zo ontwikkelde Michel van Dijk in samenwerking met Mee in Mokum en onder auspiciën van de Amsterdamse Spinoza Kring een dergelijke wandeling. Hij zou nog bij het Gilde Amsterdam te bestellen zijn, maar dat is op de betreffende website niet makkelijk te vinden. Het was, meen ik, de opzet dat er een boekje van uitgegeven zou worden, maar dat is er volgens mij nog niet van gekomen.
Vanuit het Joods Museum is voorbije jaren wel eens een Spinozawandeling aangeboden, met accent op de joodse buurt. Ook ingenieur, filosoof en HOVO-docent Wim Lintsen besluit zijn Spinoza-cursussen wel eens met een wandeling in Amsterdam of Den Haag. En Jossi Efrat biedt al enkele jaren ’s zomers een hele Spinoza-excursie aan (Amsterdam, Ouderkerk a/d Amstel, Rijnsburg en Den Haag).

Aan deze initiatieven heeft Margreet Brandes nu de hare toegevoegd. Margreet Brandes is socioloog die zich veel met hersenwetenschap en de relatie ervan met de samenleving bezig houdt. En die daarbij ook zeer geïnteresseerd is in Spinoza en Coornhert. Zij heeft zich vanuit die interesses een tijd intensief met het ontwikkelen van een Spinozawandeling bezig gehouden. Nu die (bijna) naar haar zin is, heeft ze haar resultaat op internet gezet. Titel: Amsterdam-Spinozawandeling “Revolutie van de geest” [zie hier].