Actualiserend lezen van de TTP lijkt moeilijk

0
318

Gisteren had in de IVKO-school in Amsterdam de derde bijeenkomst over Spinoza's Theologisch-politiek traktaat plaats. De inleider was drs. Pieter van Walbeek en het thema: hoe verhoudt de TTP zich tot de theologie in de 21e eeuw.

Inmiddels heeft de heer Van Walbeek zijn toespraak al op zijn internetsite gezet, zodat ik kan volstaan met een enkele indruk. [hier de link naar de website waarop de verder uitgewerkte toespraak staat)

Op dit weblog had ik al eens commentaar gegeven op teksten van de inleider op zijn website: Ds van Walbeek tracht in Spinoza een theoloog te zien. Daarbij gaf ik hem credits (ik schreef: “Dominee van Walbeek is, zoals je dat van een dominee mag verwachten, een zeer zorgvuldig en hermeneutisch lezer. Hij ziet bij Spinoza veel meer systematiek dan een leek al ziet, bijvoorbeeld chiastische opbouwen en omsluitingen. Ik heb, proberend zijn stukken te volgen, best wat van hem opgestoken.”). Maar ook gaf ik hem geducht commentaar (want “ook hij zit, net als iedereen, aan bepaalde vooroordelen en interesses vast.”).

 [Ik probeerde een foto te krijgen waarop de heer Van Walbeek de zaal in keek en drukte meermalen af als hij dat deed, maar het lukte niet – het was telkens te kort; dus op elke foto staat hij gebogen naar zijn tekst]