We weten allemaal dat gezond eten heel belangrijk is. Niet voor niets hebben Nederlanders in januari massaal het goede voornemen om beter te gaan eten en te bewegen. Maar het lukt lang niet iedereen, omdat ze simpelweg niet weten welk dieet ze moeten volgen. Wij helpen je echter graag uit de brand. Een mediterraan dieet is namelijk hartstikke gezond. Wat is het precies en waarom is het zo goed voor je? Je leest het in dit artikel!
Wat is een mediterraan dieet?
Een mediterraan dieet wordt gekenmerkt door een hoge inname van fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en noten; een matige inname van vis en zeevruchten; een lage inname van rood vlees en zuivelproducten; en het gebruik van olijfolie als voornaamste vetbron. Dit type dieet wordt beschouwd als een van de gezondste ter wereld omdat mensen er mentaal en lichamelijk echt fitter door worden.
Wat maakt een mediterraan dieet zo gezond?
Een van de meest belangrijke redenen waarom een mediterraan dieet gezond is, is de nadruk op plantaardig voedsel. Fruit, groenten, volle granen, peulvruchten en noten zijn allemaal rijk aan vitaminen, mineralen en antioxidanten, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen allerlei ziekten. Bijvoorbeeld, fruit en groenten zijn rijk aan vitamine C, die essentieel is voor het behoud van een gezond immuunsysteem, en volle granen zijn een
Vis- en zeevruchten
Een ander voordeel van een mediterraan dieet is de aanwezigeid van vis en zeevruchten. Vis en zeevruchten zijn rijk aan omega-3 vetzuren, die essentieel zijn voor het behoud van een gezond hart en gezonde hersenen. Van omega-3 is aangetoond dat ze helpen het risico op hartziekten, beroertes en depressies te verlagen. En dat niet alleen, want onderzoek heeft uitgewezen dat ze ook een gunstig effect hebben op de gezondheid van van mensen met reumatoïde artritis en andere ontstekingsziekten.
Wat kun je beter niet eten als je een mediterraan dieet volgt?
Het mediterrane dieet bevordert ook een lage inname van rood vlees en zuivelproducten. Rood vlees bevat veel verzadigd vet, dat het risico op hartziekten kan verhogen. Zuivelproducten bevatten veel cholesterol en verzadigd vet bevatten, dat ook kan bijdragen aan hartziekten. Door de inname van deze voedingsmiddelen te beperken, helpt het mediterrane dieet het risico op hartziekten en andere chronische aandoeningen te verminderen.
Mediterraan dieet en olijfolie
Ten slotte wordt het mediterrane dieet gekenmerkt door het gebruik van olijfolie als primaire vetbron. Olijfolie is een enkelvoudig onverzadigd vet, waarvan is aangetoond dat het gunstig is voor de gezondheid van het hart. Het helpt bovendien het cholesterolgehalte te verlagen en het risico op hartziekten te verminderen. Bovendien is olijfolie een rijke bron van antioxidanten, die op hun beurt het lichaam beschermen tegen allerlei ziekten.
Bescherm jouw gezondheid met dit gezonde dieet
Kortom: een mediterraan dieet is een gezonde manier van eten die kan helpen het lichaam te beschermen tegen verschillende ziekten. Het legt de nadruk op plantaardig voedsel en een matige inname van vis. Daar tegenover staat een lage inname van rood vlees en zuivelproducten. Bovendien verlaagt het gebruik van olijfolie als belangrijkste vetbron hart- en vaatziekten, beroertes en andere chronische aandoeningen te verlagen. Een goed idee dus om het mediteranne dieet te volgen!
.