Nazorg na het herstellen van een verslaving

0
1092
verslaafd begrip woordenboek

Als iemand is verslaafd, kan dat zijn leven totaal verwoesten. Helaas is verslaving een probleem dat aan de orde van de dag is. In Nederland zijn zo’n twee miljoen mensen verslaafd, zo blijkt uit cijfers van IVZ (Stichting Informatie Voorziening Zorg). Daarbij gaat het in 1.677.363 gevallen om middelen die legaal verkrijgbaar zijn, zoals: alcohol, tabak, pijnstillers en medicijnen. Verslaving is een hersenziekte die vaker voorkomt onder mannen dan onder vrouwen en gepaard gaat met psychische, lichamelijke en sociaal-maatschappelijke problemen. Naast middelen zoals cannabis, cocaïne, lachgas en GHB, kunnen mensen verslaafd raken aan gewoonten zoals seks, gamen en gokken. Doordat de gebruiker de controle over het gebruik van een middel of een bepaalde gedraging verliest, gaat dat ten koste van de normale, dagelijkse activiteiten met alle gevolgen van dien.

Alcoholverslaving

Ondanks het relatief onschuldige imago van drank, zijn veel mensen verslaafd aan alcohol. Het middel is zowel geestelijk als lichamelijk zeer verslavend. Dat maakt het extra lastig om zelf te stoppen met drinken en voor je het weet, heb je te kampen met een alcoholverslaving. Alcoholverslaving komt van alle verslavingen het meest voor. Een van de redenen daarvan is dat alcohol in onze maatschappij sociaal gezien een geaccepteerd middel is. Ook omdat alcohol legaal en gemakkelijk te verkrijgen is, is de grens tussen normaal gedrag en problematisch drinken moeilijk te zien. Ook komt alcoholverslaving vaak voor in combinatie met een andere verslaving. Ben jij verslaafd aan alcohol of vermoed je dat iemand uit je naaste omgeving een drankprobleem heeft?

Recovery Mental Healthcare biedt professionele hulp en helpt cliënten op een betrokken en medisch verantwoorde manier te stoppen met het gebruik van alcohol. Door de persoonlijke benadering kunnen mensen na de behandeling weer op een volwaardige manier in het leven staan.

Wanneer ben je verslaafd aan alcohol?

Vraag jij je wel eens af: wanneer ben je verslaafd aan alcohol? Bij het beantwoorden van deze vraag is het belangrijk om te vertellen dat er bij veel drinken gewenning ontstaat. Er is steeds meer alcohol nodig voor dezelfde roes. Het stadium dat iemand is verslaafd aan alcohol, ontwikkelt zich heel geleidelijk. Zonder dat je het in de gaten hebt, raak je langzaamaan steeds meer verslaafd aan alcohol. Als gevolg van alcoholverslaving kunnen zeer grote problemen ontstaan op het gebied van werk, relaties en gezondheid (zowel psychische als lichamelijke klachten). De mate waarin iemand is verslaafd aan alcohol, hangt af van hoe vaak en hoeveel er wordt gedronken. Ook de consequenties van het drinken zijn van belang. Er is sprake van een alcoholverslaving wanneer er in een bepaalde periode structureel veel alcohol is gedronken en iemand daarmee niet of nauwelijks zelfstandig mee kan stoppen. Het drankgebruik leidt daarbij voortdurend tot dezelfde problemen.

3-MMC verslaving

Alcoholverslaving komt vaak voor in combinatie met een verslaving aan een ander middel. Een verslaving die steeds vaker voorkomt, is die aan 3-MMC. Het middel 3-MMC wordt ook wel designer drug genoemd omdat het middel pas sinds 2012 op de drugsmarkt is. De drug wordt door de meeste gebruikers gesnoven of geslikt en wordt meestal verkocht in de vorm van kristalachtig wit poeder. Gebruikers geven aan dat het effect van 3-MMC zich uit in een verhoogde alertheid, meer energie, meer zelfvertrouwen, zin in seks en minder vermoeidheid. Wat veelal als recreatief gebruik begint, verandert al gauw in een verslaving. De drang om nog een keer te nemen, is ontzettend groot zodra 3-MMC is uitgewerkt.

Mensen die het gebruiken, voelen zich alert en blij, voelen geen vermoeidheid voelen en slapen vaak nachtenlang niet, waardoor ze snel in een vicieuze cirkel vast komen te zitten. 3-MMC is zeer verslavend en er kunnen op korte en lange termijn ernstige, negatieve psychische en lichamelijke symptomen en ziektes optreden, waaronder: zware depressie, angststoornissen, psychose, uitdroging, hartstilstand en hersenbloeding.

Nazorg na het herstel van een verslaving

Herken jij je in dit verhaal en heb je moeite om met het gebruik van een middel zoals alcohol of 3-MMC te stoppen? Of vermoed je dat iemand in je omgeving verslaafd is aan een middel of een gewoonte? Herstellen van een verslaving doe je niet alleen. De medische professionals van een verslavingszorginstelling bieden hulp en advies. Een gespecialiseerde GGZ-instelling biedt naast klinische en dagbehandeling tevens avondbehandeling. Een intensief interactief programma van twee avonden in de week, gedurende acht weken lang. De behandeling wordt aangevuld met nazorg en individuele gesprekken. Voor mensen die actief willen werken aan het herstel van een verslaving naast hun werk, is avondbehandeling een ideale keuze. Clean worden is een enorme prestatie, maar de behandeling van verslaving stopt niet nadat een persoon met succes een detox heeft gedaan, heeft ontgift en is afgekickt van drugs. Nazorg is een vorm van doorlopende behandeling die wordt gegeven aan mensen die herstellen van een verslaving.