Backpacken in Iran: wat kun je verwachten?

0
512

In tegenstelling tot Azië, Amerika en Australië zijn er in het Midden-Oosten niet ontzettend veel backpackers te vinden. Dit maakt het extra bijzonder om te gaan backpacken in Iran. Wat kun je verwachten wanneer je op reisavontuur gaat in dit bijzondere land?

Gastvrije bevolking

De Iraanse bevolking vindt het geweldig wanneer je hun land bezoekt. Ze vinden Westerlingen bijzonder interessant, en zullen je het hemd van het lijf vragen. Je zult ontdekken dat de Iraniërs doorgaans bijzonder vriendelijk en gastvrij zijn. Zo hoef je absoluut niet bang te zijn om te verdwalen. Zodra je vragen hebt, staan er namelijk direct een paar mensen voor je klaar. Juist door het negatieve imago van Iran wil de bevolking hun land in een zo positief mogelijk daglicht zetten.

Dwalen over de Grand Bazaar in Teheran

Het combineren van steden en excursies is een goede manier om Iran zo goed mogelijk te leren kennen. Zo is de hoofdstad Teheran zeker de moeite waard. Het is een grote en bruisende stad met talloze moskeeën, drukke straten en interessante bezienswaardigheden. Een echte toeristische trekpleister die je eigenlijk niet mag missen is de Grand Bazaar. Dit is een grote historische markt van maar liefst 20 vierkante kilometer. In een van de ontelbare marktkraampjes kun je proeven van een heerlijke Iraanse lekkernij als naan brood met een zoet kopje thee erbij.

Uitstekend openbaar vervoer

Vanuit Teheran is het gemakkelijk reizen naar andere plekken. Het openbaar vervoer is namelijk uitstekend geregeld. Zo zijn de bussen zeer modern en niet duur. De munteenheid in Iran is de ‘rial’. Gemiddeld ben je slechts 6 euro kwijt voor een kaartje. Voor comfort en luxe is het aan te raden om de zogeheten ‘VIP’ bus te boeken. Deze bieden veel beenruimte, en zelfs gratis eten en drinken. Gemiddeld liggen de Iraanse steden ongeveer 6 tot 7 uur van elkaar vandaan. Naast Teheran zou je bijvoorbeeld een route kunnen ondernemen naar de historische steden Esfahan, Shiraz en Yazd.

Excursie naar de indrukwekkende Alborz Mountains

Buiten de Iraanse steden worden een aantal interessante excursies aangeboden. Pak bijvoorbeeld de bus naar de indrukwekkende Alborz Mountains, even buiten de Teheran. Onder leiding van een ervaren gids is het mogelijk om deel te nemen aan een wandeling naar 2500 meter hoogte. Eventueel kun je ook in een lift naar boven stappen. Op de top bevindt zich een speciaal gastenverblijf waar je kunt overnachten. Vanaf dit punt kijk je bovendien uit over heel Teheran. Met name bij zonsopgang- en zonsondergang is het uitzicht adembenemend.

Goedkope accommodaties

Het gastenverblijf bovenop de Alborz Mountains is goed onderhouden. Bovendien ontvangt het vriendelijke personeel je er graag met een kopje zoete thee. Hou er echter rekening mee dat de meeste hotels en hostels in Iran van iets mindere kwaliteit zijn. Dure hotels vormen hier uiteraard een uitzondering op. Schone badkamers zoals in het Westen en Azië vind je in Iran niet zo snel. Aan de andere kant zijn de Iraanse accommodaties niet duur, gemiddeld 8 tot 12 euro per nacht. Bovendien ontmoet je er waarschijnlijk andere reizigers. Het is erg leuk om je backpackavonturen in dit bijzondere land met elkaar te delen.