Lekker ding!

0
5
Het is hartje winter en wie wat bewaard heeft wat. Dat geldt zeker ook voor de pompoenen die we op de houten rekken in de kelder hebben staan. De pompoen hoort bij het geslacht Cucurbita, dat totaal een dozijn soorten omvat. Samen met de de augurk, komkommer, courgette, meloen, kalebas, sierkalebas behoren de pompoensoorten tot de komkommerachtigen. Pompoenen komen oorspronkelijk uit Mexico en Zuid-Amerika en waar ze al sinds jaar en dag  als cultuurgewas door de inheemse Amerikanen werden verbouwd. Veel soorten van deze plantenfamilie zijn eenjarige en maken ranken (slierten om te klimmen of te kruipen). Op grond van archeologische vondsten zijn er in grotten in het Noord-Oosten van Mexico pompoenzaad (Cucurbita pepo) gevonden van 7000 jaar voor Christus. Eetbare pompoenen werden in de 16e eeuw in Afrika, China en India gekweekt. In die periode kwam de pompoen ook voor het eerst naar Europa. De van nature veel soorten pompoenen komt ook mooi tot uiting in het gebruik van dit gewas mede ook veroorzaakt door uiteenlopende vormen en maten. Ze hebben als overeenkomst dat de smaak van het vruchtvlees vrij neutraal is. Ze werden dus niet alleen als voedsel maar ook als muziekinstrument en gebruiksvoorwerp zoals waterkruik en lepel gebruikt. Van deze soorten zijn door de mens veel rassen geselecteerd. Een van de bijzondere pompoenrassen die ik in de keuken gebruik is de Butternut (Cucurbita moschata). De vruchten zijn langwerpig, peervormig en bijna volvlezig. Deze heeft een zeer goede kwaliteit en smaak van het vruchtvlees. De kwaliteit van het vruchtvlees is buitengewoon, zowel voor soep, gebak, jam en zelfs om te frituren. Het vruchtvleesgewicht is tot 5 à 6 kg met 4 à 5 vruchten per plant. Voor consumptie beslist één van de toprassen! Ook de oliehoudende zaden van de pompoen kunnen geroosterd gegeten worden en zijn een lekker borrelhapje. Naast de oliehoudende zaden zijn ook de jonge steeltoppen en de pompoenbloem eetbaar. In Mexico wordt deze bloem dikwijls in de keuken gebruikt ter garnering en decoratie van gerechten. Pompoenen hebben een lage energetische waarde maar bevatten wel veel vezels. Vezels zijn belangrijk voor de goede werking van je spijsvertering. Daarnaast is de Butternut ook buitengewoon goed te bewaren in de kelder tot meer dan zes maanden! Deze natuurlijke manier van bewaren scheelt veel ruimte in je vriezer en stroom!  Door haar peervormige uiterlijk ziet ze heel aantrekkelijk uit. Deze pompoen is gewoon een lekker ding!