Dadelgeschenk.

0
4
Ons oppashondje Lyly werd na twee weken weer opgehaald door haar baasje.
Bij dit vrolijke weerzien gaf het baasje ons een onverwacht geschenk.
Een mooie tros verse dadels uit Tunesië. De Dadelpalm (Phoenix
dactylifera) zijn geweldig mooie bomen en behoort tot de palmenfamilie
(Palmae of Arecaceae). Een Dadelpalm groeit altijd door en kan tot 25
meter
hoog worden. Ook kunnen er meerdere stammen opschieten vanuit één en
hetzelfde wortelstelsel. De bladeren
zijn samengesteld en kunnen tot 3 meter lang worden. Een dergelijk
samengesteld blad bestaat uit ongeveer 150 deelbladeren, elk zo'n 30 cm
lang en 2 cm breed.   Ze wordt op grote schaal aangeplant omwille van de
eetbare vruchten, de dadels. De teelt van dadels is reeds duizenden
jaren oud: daardoor is het
oorspronkelijke verspreidingsgebied niet exact bekend. Waarschijnlijk is
dit begonnen in het Midden-Oosten. De Dadelpalm is tweehuizig, er zijn
dus zowel vrouwelijke als manlijke palmen. De bestuiving van de bloemen
geschiedt in natuurlijke omstandigheden
door de wind; in moderne commerciële plantages gebeurt dit nagenoeg
volledig handmatig: hierbij levert één mannelijke plant voldoende
stuifmeel om 50 vrouwelijke bomen te bestuiven. Aangezien mannelijke
planten nooit dadels dragen, hebben deze enkel hun nut om de bloemen te
bestuiven. Op bepaalde plantages worden helemaal geen mannelijke planten
gekweekt. Rond de bevruchtingstijd worden op lokale markten mannelijke
bloemen te koop aangeboden.Tijdens een reis door Spanje, in de streek Andalusië,
kwam ik in de stad Córdoba terecht. Omdat het al laat was kon ik geen
overnachtingsplek vinden. Ik was moe dus besloot ik maar om in een park
tegen een boom te gaan slapen. De volgende ochtend werd ik bij het
eerste daglicht wakker en zag boven mij gigantische trossen met goudgele
dadels hangen. Gelukkig had het die nacht niet hard gewaaid. Een
volledig uitgegroeide palm geeft tot 100 kilo
per oogst. Deze zijn verdeeld in 6 tot 8 bundels. Het duurt ongeveer 200
dagen van bevruchting tot oogst. Dadels groeien in trossen aan de
vrouwelijke bomen. In de vruchten bevindt zich een harde pit en behoort
tot de steenvrucht. Ze worden in november en december geoogst. Alleen al
in Egypte is de jaarlijkse opbrengst 1.100.000 ton en dat is 16,2 % van
de wereldproductie. Dadels zijn goed te verwerken in allerlei
gerechten, maar vooral na het einde van de Ramadan worden dadels tijdens
de iftar gegeten, waarmee het vasten wordt beëindigd. Als eerste na
zonsondergang worden deze zoete vruchten gegeten en daarna wordt een
glas melk gedronken. Verse en gedroogde dadels zijn niet alleen lekker
maar zit vol met goede dingen voor de mens: Calcium, foliumzuur, ijzer,
magnesium, niacine, fosfor, kalium, vitamine A, B en K. Geen wonder dat
de dadels te boek staan als het brood van de Sahara. De Dadelpalm staat
daarom ook symbool voor voeding en vertrouwen. Dit  lekkere zoete
geschenk en de volgende, in volle vertrouwen, geplande vakantie verzacht
de pijn bij het afscheid van ons oppashondje.