Zorgelijke lijnen

0
462

Hoop is één van de drijvende krachten achter herstelprocessen van cliénten.
Hoop begint in jezelf, het begint met een ontevredenheid over je eigen leven en van daaruit met een visie op verbetering. Om het vertrouwen op verbetering vast te houden blijken de positieve ervaringen van lotgenoten van groot belang.

In de zelfhulpgroepen die binnen onze instelling draaien, zie ik met veel plezier dat mensen weer voor het eerst in hun leven plannen durven te maken.

Naast hoop is het terugkrijgen van je identiteit één van de drijvende krachten achter herstelprocessen.
Ergens onderweg vanaf het moment dat werkgroepleden bijvoorbeeld psychotisch of depressief werden, werden zij patiënt in de psychiatrie. Vanaf dat moment werden bijna al hun gedragingen verklaard vanuit hun ziektebeeld.
Diagnoses leidden er met andere woorden veelal toe dat mensen je gingen zien als ‘schizofreen', ‘neuroot', of ‘borderliner' – dus als ziektebeeld– in plaats van als medemens.

Deelnemers vertellen dan ook in de zelfhulpgroepen hoe ze moeten vechten om weer door vrienden en familie serieus genomen te worden. Om niet meer gezien te worden als bijvoorbeeld ‘borderliner', maar gewoon als Edith.

Ik schrok dan ook toen ik in ons  cliëntenblad las, dat het unieke aan de nieuwe zorglijn PsyQ is ‘dat de behandelaren die er werken gespecialiseerd zijn in één ziektebeeld' én ‘dat behandelaren hebben kunnen kiezen met welk ziektebeeld ze de meeste affiniteit hebben'.

Bij PsyQ lijkt het dus te gaan om ‘specialisten in ziektebeelden'
.

Ik pleit bij deze dan ook voor de nog op te richten zorglijn Psy-MH:
dé zorglijn die gespecialiseerd is in Mens-zijn en Hoop-geven*

*Column cliëntenblad GGZ Limburg -Zuid
**vanwege lichamelijke klachten, ben ik tijdelijk nauwelijks op www.

______________________________________________________