Virtuele wereld vol onachtzaamheid

0
473

Van een enkele bezoeker krijg ik wel eens een tip dat er een of ander foutje in een blog te bespeuren is: een betwijfelbare vertaling van iets uit het Latijn, een niet correcte vermelding van de titel van een boek en dergelijke. Ik breng die verbeteringen (die ik uiteraard check) altijd aan, ook in blogs van lang geleden. Beweringen moeten zo precies mogelijk zijn en aperte fouten dienen verbeterd te worden (ja, er bestaat objectieve feitelijke waarheid…). Zo geef ik zelf ook regelmatig tips over fouten die ik constateer, bijvoorbeeld over een niet werkende link o.i.d. Maar ik word er een beetje moe van zo vaak te moeten constateren dat met dergelijke tips heel vaak niets wordt gedaan. Ik weet niet of ik er mee door blijf gaan. Om een paar voorbeelden te noemen:

Van books.google maak ik, zoals de bezoeker van dit blog gemerkt zal hebben, veel gebruik. Er is bij elk boek dat je bekijkt een link “Een probleem melden”, waarmee je dus op fouten kunt wijzen, hetgeen ik enige malen heb gedaan. Bijvoorbeeld gaf ik vele maanden geleden door dat “Gullan-Whur, Spinoza [Lemniscaat Publishers, 2000] ten onrechte als auteur Jabic Veenbaas noemt, die er de Nederlandse vertaler van is. Het heeft niet mogen baten – het blijft er almaar fout staan. Een kleinigheid, maar toch; waarom laat je problemen dan signaleren. [cf]

Ander voorbeeld. Het Letterkundig Museum heeft een webpagina over Spinoza. Prima uiteraard. Daarin is een soort ‘vitrinemolentje’ opgenomen, waarin diverse afbeeldingen ronddraaien, waarin enige fouten in de onderschriften voorkomen: Zoals “Uitgave van Erasmus’ Ethica in de reeks Groote denkers der eeuwen, 1915, Spinoza werkte aan deze tekst tussen 1662 en 1677”. Of de tekst bij het Haagse grafmonument: “Grafsteen Spinoza bij de Nieuwe Kerk in Den Haag, cavtes (cautes) wordt meestal vertaald als behoedzaamheid.”

     

Op 23 november 2012 heb ik de fouten gemaild: dat het uiteraard  Spinoza was die de Ethica schreef en dat er op het grafmonument geen ‘cautes’ staat maar ‘caute'. Dat ‘grafsteen’ discutabel is en of Spinoza tot 1677 aan de Ethica bleef schrijven en hem niet in 1675 gereed had, liet ik maar zitten. En dan is er nog de bewering dat het Opera Posthuma-portret uit 1790 stamt… Erg veel fouten en slordigheden op de vierkante centimeter.
Maar alsof er niet geattendeerd is: het blijft er gewoon staan zoals het was – zie hier.