Volgende week, tijdens de Spinozacursus die door de Vereniging Het Spinozahuis wordt georganiseerd, is voor dinsdag 28 juli 2009 een avondlezing door dr. Ton de Kok voorzien over: De vrijmetselarij in het licht van Spinoza.
Hoe komt men erop.
Ton de Kok, is vrijmetselaar, godsdienstdocent en lid van de Amsterdamse Spinozakring. September vorig jaar gaf hij in De Rode Hoed in Amsterdam al eens een lezing op de Landelijke Studiedag Maçonnieke Stichting Ritus & Tempelbouw over: sporen van Spinoza’s gedachtegoed in de Vrijmetselarij. [Vragen waren: Heeft Spinoza inderdaad een theoretisch fundament geleverd voor een aantal essentiële elementen van de maçonnieke praktijk? Heeft hij echt een boodschap voor hedendaagse vrijmetselaren? Of denken we dat alleen maar omdat Spinoza nu eenmaal een ‘hot item’ is en ‘voor ieder wat wils’ te bieden lijkt te hebben?]
Hoewel het onderwerp me volstrekt niet interesseert, ben ik toch alvast maar even wat gaan rondgoogelen. En als ik dan het uitgebreide lemma vrijmetselarij op wiki zie, word ik al beroerd. Zou er iemand zijn die zulke teksten tot zich neemt?
Blijkbaar is er al een oude connectie tussen vrijmetselarij en Spinozisme. Bij Siebe Thissen is te lezen dat in de 19e eeuw in de vrijmetselarij de filosofie van Spinoza een grote rol speelde. De vrijmetselaar en dichter-wijsgeer Johannes Kinker was een bewonderaar van Spinoza. Ja, dat kan men uiteraard niemand verbieden. Maar moet men dan meteen ook Spinoza de vrijmetselarij binnentrekken?