Roman over de lotgevallen van de familie Spinoza

0
427

Hopelijk is er ook een Nederlandse uitgever geïnteresseerd in het volgende werk, want ik zou dit boek dat dit jaar in Noorwegen is uitgekomen, best willen lezen. Met behulp van de vertaalmodules van Google en Bing heb ik de Noorse informatie enigszins kunnen lezen (Google hielp me daarbij het beste, Bing kon niet uit de voeten met 'udødelighetens, wat volgens Google 'onsterfelijkheid' betekent).

Gabi Gleichmann, 'Udødelighetens elixir' [Onsterfelijkheids elixer]. Aschehoug, 2012 – 650 pagina's

 

De kinderloze Ari Spinoza is stervende in Oslo in 1999. Als hij sterft, zal het geslacht Spinoza uit de geschiedenis verdwijnen. Alleen via de verhalen zal het voortleven. Daarom heeft Ari besloten de familieverhalen die hij als kleine jongen in Boedapest  door zijn oom Fernando hoorde vertellen, op te schrijven.

Het verhaal begint in Lissabon in de 12e eeuw, slingert zich verder door de eeuwen heen door Europa  – het lot en het mysterie van de belevenissen van de familie komen tot leven in Aris’ schrift.

De zonen van de joodse Spinoza-familie bezaten het geheim van het onsterfelijkheids elixer door de generaties heen. Zo leefden ze een waardig leven, een plotselinge dood en een oneindig grote neus.  

"Onsterfelijkheid elixir" is een roman die bruist van de kennis van de Europese en de joodse geschiedenis en cultuur. Hier verhalen over het slechtste en het beste dat de mens heeft weten te produceren. We ontmoeten de 350-jaar-oude wandelende jood Salman de Espinosa, Voltaire die de 17-jarige Shoshana niet kan weerstaan, Hitler en Stalin midden in een schaakspel, om een paar mensen te noemen.

Alles en iedereen is in contact met alles en iedereen in deze epische kroniek. Wat de waarheid betreft is het – zoals Oom Fernando placht te zeggen – zo dat er nooit zoiets als een enkele waarheid heeft bestaan. Er zijn vele waarheden die in elkaar grijpen en elkaar uit dagen.