In het blog van 22 februari 2012 n.a.v. de bekendmaking van de laureaat, schreef ik er benieuwd naar te zijn “of Rosanvallon in zijn politieke werken, waarin hij de grondslagen van het democratisch burgerschap behandelt, ook Spinoza´s politieke filosofie betrekt – maar dat is geen criterium voor de Spinozalens.” Waarop Wim Klever in een reactie veronderstelde: “Het zal ook wel de bedoeling zijn geweest van de schenkers van de Spinozalens om hem daartoe uit te lokken.”
Binnenkort zullen we het weten. In het boekje van Pierre Rosanvallon, Democratie en tegendemocratie, dat bij gelegenheid van deze prijsuitreiking door uitgeverij Boom wordt uitgegeven, wordt ook de tekst van Rosanvallon’s lezing van morgen opgenomen.
Rosanvallon ziet de onvolkomenheid van de democratie niet als een euvel, maar als ertoe behorend – "De democratie is structureel problematisch," citeert Trouw hem vandaag, wantrouwen maakt er een onderdeel van uit: "In La contre-démocratie (2006) exploreer ik de nieuwe wegen van een positief wantrouwen. Ik beschouw tegendemocratie niet als iets dat tegenover de democratie staat, maar als een essentieel onderdeel ervan. Zoiets als het opkomende populisme is wat mij betreft dan ook niet alleen maar slecht. Het is een vorm van tegendemocratie."
De Spinozalens, die nu voor de zevende keer zal worden uitgereikt, is een onderscheiding die door de Stichting Internationale Spinozaprijs wordt toegekend aan een denker die internationaal aanzien geniet voor zijn of haar bijdrage aan het debat over ethische grondslagen van de samenleving. De onderscheiding heeft als doel het debat over ethiek en moraal te stimuleren. De prijs bestaat uit een sculptuur en een bedrag van € 10.000. Ter gelegenheid van de toekenning verschijnt een boek, dat het werk van de laureaat introduceert. Voorgaande laureaten zijn Richard Sennett, Michael Walzer, Donna Dickenson, Tzvetan Todorov, Avishai Margalit en Edward Said. [Van Spinozalens.nl]