Ik bezit de eerste druk, maar zonder stofomslag dat hetzelfde ontwerp van Doeve moet hebben gehad. Toen ik onlangs voor een paar euro deze tweede druk op de kop kon tikken, een fraaie paperback met eveneens genaaide katernen, liet ik die niet lopen en besloot ik het boek weer eens te gaan lezen. En weer deed ik dat, net als twee jaar geleden, met genoegen.
Merkwaardig is dat de uitgever, H.J.W. Becht uit Amsterdam, geen jaartal meegaf aan deze boeken – misschien om ze een zekere eeuwigheidswaarde mee te geven? Nou, die hebben ze al bijna. De vijfde druk bij de Prom in Amsterdam uit 2003 ‘verklapt’ de datum van de eerste druk: 1972.
Sindsdien kregen we in de tweede helft van de 90-iger jaren de biografieën van Steven Nadler en Margaret Gullan-Whur, maar deze van Theun de Vries is de laatste Spinoza-biografie van Nederlandse makelij. De biografie van Nadler wordt wereldwijd zeer geroemd, maar zou het toch niet eens tijd worden voor een nieuwe intellectuele biografie van Spinoza, een reconstructie van de ontwikkeling van Spinoza’s denken– bijgelicht door de betere vormen van secundaire literatuur, waarmee het tegenwoordig veel meer dan vroeger mogelijk kan zijn om Spinoza beter dan ooit te begrijpen. Ik ben benieuwd of intussen iemand daarmee bezig is en ons straks met iets moois verrast.