Hoe staat het met het Spinoza-beeld van Roy Greve?

0
389

Iemands overlijden kan, als er onvoldoende geregeld is, ook het einde betekenen van projecten die deze persoon had opgezet. Het Saco Keikesplotselinge overlijden op z’n 54e in augustus vorig jaar van kunstenaar en kunstpromotor Saco Keikes, luidde het einde in van de Phoenix Foundation, waarvan hij de oprichter en secretaris was. Voorzitter Robert Scholten: "Saco was het brein, de grote inspirator; Saco was bevlogen, een man met visie – nu hij er niet meer is heeft dit geen zin meer.”

De Phoenix Foundation bestaat imiddels niet meer. Het ‘Project Mysterie’, het roestvrijstalen kunstwerk waarvoor kunstenaar Ronald Westerhuis de opdracht had gekregen, dat tenminste 40 meter hoog zou worden en een prominente plek zou krijgen in de lus bij knooppunt Lankhorst, en dat Keikes bij de presentatie van het model in museum De Fundatie vergeleek – jawel – met de Eiffeltoren in Parijs en het Vrijheidsbeeld in New York… dat komt er niet. Aan de zgn. kunstkringloop in de voormalige Timotheüsschool in Linschoten kwam binnen een maand een einde. En zo stokte er meer.

Wat is het lot van het Spinozabeeld dat kunstenaar Roy Greve voor de Phoenix Foundation maakte?

Opening Spinoza Centrum met beeld van SpinozaOp donderdag 30 september 2010 werd in Amsterdam bij de opening van het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging een voorstudie van het portretbeeld van Spinoza getoond dat daar een plaats zou krijgen. Het blijkt tot heden nog niet te zijn voltooid. Het contact met het Amsterdamse Spinoza Centrum liep helemaal via Saco Keikes, maar door diens overlijden is blijkbaar ook de voortgang van het Spinoza-beeld gestokt. “Saco Keikes heeft mij veel werk laten doen zonder tegenprestatie”, klaagt de beeldhouwer. “En omdat ik tot nu toe helemaal vol zit met opdrachten is deze opdracht blijven liggen.” Voor hem was het dus een opdracht van de Phoenix Foundation en niet van het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging.