De Bestanddelen
De belangrijkste bestanddelen van de steviaplant zijn de Steviolglycosiden,
die tussen de 250 en 450 keer krachtiger werken dan suiker.
Bovendien hebben ze het grote voordeel dat ze calorievrij zijn.
Doordat de glycosiden helemaal oplossen in water, is winning betrekkelijk eenvoudig
op een natuurlijke manier te verwezenlijken.
De twee belangrijkste Steviolglycosiden zijn Stevioside en Rebaudioside A
die beide hittebestendig zijn tot 190-200°C. Deze twee bestanddelen
zijn voor de fabricage van steviaproducten van doorslaggevend belang.
Gedroogde steviabladeren werken 15-30 keer krachtiger dan suiker.
De Steviolglycosiden zijn verantwoordelijk voor de zoete smaak van steviablad.
De twee eerder genoemde Steviolglycosiden (Stevioside en Rebaudioside A),
die de feitelijke zoetkracht vormen, hebben ieder hun eigen unieke kenmerken.
Stevioside is iets beter hittebestendig dan Rebaudioside A en heeft een specifieke bittere bijsmaak.
Rebaudioside A – kortweg Reb-A genoemd – is krachtiger en heeft geen bijsmaak.
Daarnaast zitten er, in kleinere hoeveelheden,
nog meer glycosiden in de steviabladeren: Rebaudioside C (RC),
Dulcoside A, Rubusoside, Steviolbioside en Rebaudioside-B (RB).
Rebaudioside C (RC) is verantwoordelijk voor de bittere smaak en daarom krijgen steviaproducten
met meer dan 90% REB-A vaak de voorkeur.
Toevoeging van zuren, zoals citroenzuur, appelzuur, wijnsteenzuur of acetylic zuur aan Stevioside
helpen de bittere bijsmaak in meer of mindere mate te reduceren.
Tussen alle zoetstoffen neemt Stevia een unieke plaats in als natuurlijk alternatief.
Deze volledig natuurlijke grondstof kan de zoetheid van voedingsmiddelen en dranken verhogen,
zonder toevoeging van calorieën of het krijgen van bijwerkingen.
Daarom is Stevia zo'n waardevol product.
Hoewel Stevia al jarenlang beschikbaar is in veel landen,
neemt de populariteit pas de laatste tijd sterk toe – mede als gevolg van de stijgende vraag naar natuurlijke producten.