Cantharellen met cremesaus
800 gram verse cantharellen
- wat azijn
- 60 gram boter
- 2 sjalotjes
- enkele takjes peterselie
- zout
- peper uit de molen
- 2 eieren
- 3 deciliter verse room
Bereiding
Stap 1
Snijd het onderste stuk van de stelen van de cantharellen en was de paddestoelen dan enkele keren in ruim koud water met wat azijn. Was ze net zolang tot het water helder blijft. Laat de cantharellen vervolgens goed uitlekken in een zeef of vergiet en maak ze droog met keukenpapier. Snijd grote cantharellen in even grote stukken als de kleinste exemplaren ‘groot’ zijn.
Stap 2
Verhit de helft van de boter in een koekepan en bak daarin de cantharellen onder voortdurend omscheppen met een houten lepel ongeveer 5-7 minuten tot al het vocht is verdampt.
Stap 3
Schil de sjalotjes en hak ze in niet te kleine stukjes. Was de takjes peterselie en hak ze fijn.
Stap 4
Verhit in een andere koekepan de rest van de boter en bak daarin de sjalotjes op een niet te hoge warmtebron en onder voortdurend omscheppen met een houten lepel glazig, zonder ze te laten kleuren.
Stap 5
Voeg, wanneer ze hun vocht hebben verloren, de cantharellen toe aan de sjalotjes en bak alles op een laaggedraaide warmtebron nog 8-10 minuten. Bestrooi het mengsel met zout en peper.
Stap 6
Klop de eieren met de verse room los in een kom en voeg zout en peper toe.
Stap 7
Giet dit mengsel in de koekepan bij de cantharellen, roer alles goed door elkaar en laat het gerecht op een laaggedraaide warmtebron stollen, maar niet droog worden.
Stap 8
Schep de cantharellen a la creme in een serveerschotel en bestrooi het gerecht met gehakte peterselie. Dien het direct op.