Eens gingen de kosten voor de baat…

0
351
maar waar is de baat tegenwoordig ??
 
In de jaren na de oorlog hadden we de krant, het weekblad en… de radio, die goede, oude, houten radio. Vaak nog het »schelp«, dan wel »vlam« model. Dat waren de voorlichters, waar we het van moesten hebben. Een van onze zenders, zeg, omroepverenigingen presenteerde iets bijzonders.

>>De Gewone Man zegt er het zijne van<<. Als ik me niet vergis, was het Alexander Pola, die de kans kreeg, om als zijlijner eens wat over de dagelijkse beslommeringen te zeggen. En zo werd het tot de meest beluisterde programma’s. Wat toen kon en mocht, is nu ook niet verboden.

Zodoende gaan we nu even naar de woensdag, toen maakte de redactie van de Nieuwsdiest bekend, dat een miljoen wilde, allochtonen – natuurlijk zijn de meesten ervan daar geboren! – dromedarissen er in Australië een kudde op uit gestuurd hebben om water te zoeken. Rellen! Om wat te kunnen vinden moest een hele nederzetting van autochtonen ondersteboven.

Wat dan opvalt is, dat juist ervoor het bericht wordt voorgelezen over Utrecht, waar ook een kudde er op uit is, om iets te vinden ? Wat dan wel ? Sociaal recht ? Of alleen maar herrie? Gelukkig voor de dromedarissen is er in Australië nog geen ME. Jammer voor de herrieschoppers, hier wel. Maar hun optreden is vast goed voor het noodzakelijke aantal uit te schrijven processen verbaal in Nederland. Toch schijnt de schade, ondanks dat, er net zo groot te zijn. Misschien helpt een waterkanon daar net zo goed als hier ? En kost het ook minder papier-kraam ?

En ook in het zelfde nieuws het startschot voor de 60e boekenweek.

Nu ben ik nog steeds niet van mijn boeken geweken, maar heb toch met belangstelling naar de beelden zitten kijken. En moest aan onze onvergetelijke Toon Hermans denken. Bekende naam, ook in niet-literaire kringen, al hoewel hij er feitelijk wel een plaatsje zou verdienen. Hij sprak eens over een visite waar een gezellig kopje thee gedronken zou worden. En hij verzuchtte

>>Er zijn mensen! Al zetten ze een emmer thee, dan wordt het nog niet gezellig!<<

En zo dacht ik

>>Al trekken ze allemaal zo’n harlekijn-pakje aan, dan wordt het nog niet gezellig!

Ja, zo’n boekenweek-bal. Het bal ! Of de bal? De aan de pui bevestigde slogan doet een overeenkomst vermoeden. :Lichtvoetig ! Jawel, Toon, daar is ie weer !

Al zet iedereen een kaars op zijn schoen, licht-voetig wordt het nooit.

Wel was er een publieke optreden van de nieuwe minister van Onderwijs. Met een act, waarin hij erg goed is: het uitreiken van een lintje. Als hij zich nu ook eens gaat bezig houden met een Onderwijs Hervorming. Het woord zegt een atheist niet zo veel, natuurlijk. Maar wie weet ?

Dan verdwijnen de loze uren, de loze vakken en de loze cijfers ook nog eens uit de Hogescholen ! En heeft een van zijn opvolgers over vijftig jaar ook nog een kansje op het 110e boekenbal weer eens een ridderorde te kunnen uitreiken.

Naast de kunst deed de economie ook weer driftig van zich spreken.

Een aantal jaren geleden sloot de Renault in Vilvoorde bij Brussel zijn fabriek. Volgens kenners een van de beste renauld-fabrieken, die er waren, met goede resultaten voor het hele concern. Maar ze moest worden opgeofferd om fabrieken >in het vaderland< te redden. Zelfs enorme stakingen konden daar geen verandering in brengen. Alle europese gedachten ten spijt.

In de zelfde omgeving was er ook een vestiging van de Volkswagen. In maart 2007 herhaalt zich de geschiedenis. Sluiting. Maar hier vinden ze een oplossing meer naar de moderne, ook europese, economische regels. Met een machtig royaal gebaar neemt een zuster-fabriek een deel van de productie over. Arbeidsplaatsen (voorlopig ?) gered. Maaaaaaar……

Alle werknemers moeten 20% van hun loon inleveren. Met de rug tegen de muur is er niemand die »nee« kan zeggen. Vraag Europa niet wat zo’n economie betekent voor de Gewone Man, met al zijn zorgen en lasten in deze tijd. En is dit een geval op zich??

Helaas.

Vrijdagavond meldt de teevee, dat het fout is gegaan bij de fabricage van de Airbus 380. Een vliegtuig-project, dat Europa boven dat van de Douglas van de VS moet verheffen. En dat mocht geld kosten. Maar wij worden voorgelicht, dat door onenigheid tussen de fabrieken verdeeld over een aantal europese landen, er moeilijkheden zijn ontstaan, die vele ontslagen zullen gaan kosten.

Wie echter regelmatig naar de duitse tv-nieuwsberichten kijkt, heeft in de laatste jaren een heel ander beeld over deze gigantische fabriek van dit gigantische toestel gekregen. Zo was er jaren geleden al een afdeling bij Hamburg gevestigd. Fie vanwege de »afbouw« van het toestel enorm moest uitbreiden. Daar was helaas geen ruimte voor. En zo werd een enorm natuurreservaat – vergelijkbaar met onze Waddenzee – opgeofferd. Ondanks heftige protesten van organisaties en enkelingen. Maar uiteindelijk krijgt »natuurlijk« de economie gelijk. Zoveel arbeidsplaatsen meer ! In een tijd van stijgende werkloosheid! Dat kan toch niet anders ? En de fabriek in Hamburg wordt de gewenste gigant. Mede door een europees stimuleringsfonds ! We hebben er dus allemaal aan mee-betaald !En warempel, het nieuwe vliegtuig blijkt te kunnen vliegen. En het blijkt, dat ze het nog willen kopen ook. Maar dan gebeurt het. Zoals zo dikwijls. Door allerlei oorzaken, die de niet-insiders onbekend blijven gaat het in de bedrijfsvoering fout. Dat is het mooie van Europa ! Je kunt er met grootse plannen best geld krijgen – is toch niet van henzelf – , maar helaas, controle.. ho maar!

De bedrijfsresultaten gaan door het »mismanagement« achteruit, er wordt anderhalf miljard minder winst gemaakt, dan een jaar eerder. En det ken net !

Tien duizend man de laan uit, over alle landen verdeeld, maar Frankrijk en Duitsland leveren het meest in. In tegenstelling tot wat de nederlandse teevee zegt, laat Duitsland zien, dat juist de vakbonden aandringen op een zo gelijk mogelijke behandeling (zeg maar mishandeling) van de arbeidsplaatsen over alle landen verdeeld. Ja, van de natuur genieten kunnen die nieuwe werklozen zo ook al niet meer! Wie deze slag gaat winnen ? We zullen het zeker gaan weten. Hoe, dat hangt af van de teevee-zenders, die men gewoon is te bekijken.

Maar is dat nu het Europa waar we binnenkort weer voor moeten gaan stemmen ?

Is dat nu het ideaal, dat onze staatslieden vijftig jaar geleden voor ogen stond ?

En dan ligt er ook nog steeds een Grondwet, dat al dit soort heerlijkheden moet gaan vastleggen. Ik denk, dat de meeste Nederlanders, Balkenende ten spijt, nog wel steeds erg emotioneel zullen reageren, als er zich niet echt iets verbetert. En dan toch ons nuchtere verstand zullen laten spreken. We hebben ook na 50 jaar nog tijd zat om op iets beters te blijven hopen.